на живо

Бойко Борисов: Няма полезен ход. Подиграха се с "Левски" (ВИДЕО)

"Феновете да търсят този, който ми е джиросал акциите", заяви министър-председателят

Бойко Борисов: Няма полезен ход. Подиграха се с "Левски" (ВИДЕО)

Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че няма да предприема действия с акциите на футболния "Левски", които бяха джиросани на негово име от Георги Попов - приближен до Васил Божков.

В сряда (13 май) 86,6% от собствеността на клуба, във формата на акции, пристигна у нас от Дубай, където се намират Божков и Попов. Те бяха занесени до сградата на Министерски съвет, но Борисов не пожела да ги приеме.

"Дядо ми казваше, че насила не можеш да дадеш на човек. Това беше подигравка, защото е ясна целта, по какъв начин и защо. Утре може да ми прехвърлите и вашата къща с децата по този начин. Как така? Без да ме питат? На ме законът ми позволява да кажа: "Вие сте просто негодници и не искам да чувам за вас", заяви премиерът по време на инспекцията на интерконтектора Гърция – България. 

В момента акциите са в административната сграда на стадион "Георги Аспарухов", но с неизяснен статут. В предаването "Тази събота" Георги Попов призова Борисов да даде ценните книжа на легендите на клуба, които изразиха готовност да ги получат.

"Не са на мое име. Нито знам кой какво подписва някъде. Нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Не ме интересува. Направено е умишлено. Ако така казва законът, то е направено умишлено, за да не стане. За това феновете и въобще почитателите на "Левски" да си търсят този, който го е направил. По никакъв начин няма да ме вкарате в тази игра", заяви Борисов.

"Идете при този, който го е направил. Така или иначе всеки ден го отразявате. Няма на Божков ТВ да се хвана на въпросите. Нито искам да получавам акциите, нито съм дал съгласие, нито искам да ви давам възможност отново да се упражнявате на мой гръб. Не желая. Няма казус. Ако вие не съзнавате какво е направено и каква е целта, си е за ваша сметка. Няма полезен ход. Подиграха се с "Левски", ако искат да ги прехвърлят на когото искат. Аз няма да участвам в това", добави той.

В момента "синият" клуб е във финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. От тогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за клуба. От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала на "сините", но само при смяна на собствеността.