на живо

Бокс на олимпийските игри в Токио? Не е сигурно!

За момента процедурите по класиране са замразени

Getty Images

Ще има ли бокс на олимпийските игри в Токио през 2020 г.? Това остава въпрос без отговор поне до момента!

На заседание на Международния олимпийски комитет в Япония бе взето решение за момента да се замразят всички дейности по организиране на боксов турнир на следващите Игри. От МОК са прекратили всички отношения с Международната боксова асоциация (AIBA), като не е ясно кой ще организира и дали изобщо ще има турнири, в които ще се раздадат квоти.

От Олимпийския комитет заявиха, че ще разследват новото ръководство на асоциацията заради финансови злоупотреби и липса на спортна почтеност.

"Изпълнителният борд на МОК полага всички усилия да защити спортистите и да гарантира, че по време на олимпийските игри в Токио през 2020 ще може да се проведе боксов турнир, независимо от тези мерки", се казва в изявлението на МОК, което все пак дава надежди на феновете.

Основната причина за разрива в отношенията между МОК и боксовата асоциация е ръководната фигура в Асоциацията - Гафур Рахимов. Многократно той е бил свързан с организираната престъпност в Узбекистан. Неговите активи под юрисдикцията на САЩ бяха замразени заради отношенията му с "ключова фигура в търговията с хероин", твърдят Зад Океана. Той изпълняваше длъжността на президент на бокса временно, а по-рано този месец бе утвърден постоянно на тази позиция.

В МОК се притесняват и от противоречивите съдийски решения и манипулирането на мачове. След незадоволителни резултати бе проведено разследване и част от съдиите бяха отстранени.