на живо

Боксът и вдигането на тежести не присъстват в програмата за Игрите в Лос Анджелис

Модерният петобой също не е в официалния документ

OLYMPICS

Два от традиционните спортове с български успехи - бокс и вдигане на тежести, не са в първоначалната програма на олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. 

Днес (3 февруари) беше одобрена официалната предварителна програма, като в нея присъстват 28 спорта. Липсва и модерният петобой. 

Игрите след 6 години ще бъдат "силно фокусирани върху младите". 

Снимка: OLYMPICS

На мястото на бокса, вдигането на тежести и модерния петобой ще бъдат включени скейтборд, спортно катерене и сърф. Самият град-домакин ще има възможност да предложи и няколко други спорта, които да бъдат демонстративни, но все пак атлетите да се борят за медал. Обикновено това са дисциплини, които вълнуват местните. В Токио през 2022 такъв спорт беше каратето, а българката Ивет Горанова стана олимпийска шампионка. 

Премахването на бокса и вдигането на тежести от олимпийската програма развълнува спортните фенове. Решението идва след като Международният олимпийски комитет разследва редица злоупотреби с нечестни съдийски отсъждания и използване на допинг. 

Снимка: Reuters

Вдигането на тежести е част от олимпийските спортове от далечната 1896 г., а боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година в Стокхолм. 

България има 12 олимпийски шампиони във вдигането на тежести и петима в бокса. 

Снимка: Lap.bg