на живо

17 операции на крака, страх и болка: Чудото "Алекс Смит"

36-годишният куотърбек прави завръщането на сезона в НФЛ

След един необикновен сезон в НФЛ, волята на един куотърбек, който не е готов да се предаде, се откроява. В годината, в която COVID-19 застраши отборите, отложи мачовете и предизвика пълен хаос, Алекс Смит изведе своя тим до неочаквани победи в дивизията... и първи плейоф от 2015 г.

Малцина са очаквани подобен благоприятен развой за отбора на "Вашингтон", а за Смит успехът се равнява на чудо, защото се завръща отново в игра след животозастрашаваща контузия.

Куотърбекът има 17 операции на крака. За него последните осем месеца преминават в метална скоба, но истината е, че е късметлия, тъй като не се налага да се сбогува с крака си.

След операция Смит получава некторизиращ фасциит или бактерия, която се храни с плът. Докторите дори обмислят ампутация. Има опасения, че никога няма да може отново да играе американски футбол или изобщо да ходи.

Но през октомври 2020 г. Смит се завръща на терена в мач срещу "Лос Анджелис Рамс". 

36-годишният американец играе с поставен в крака метанов прът. Регистрира 9 от 17 подавания за 37 ярда при категоричния успех на "Рамс" над "Вашингтон" с 30-10. Но в този мач е важно всичко друго, само не и резултатът.

"Ще излъжа, ако кажа, че е нямало дни, в които съм си мислел, че това няма да се случи", споделя тогава Смит.

Жена му Елизабет проявява вдъхновяваща креативност и превръща металната скоба за крака му в трофея "Ломбарди", който се връчва на победителя в Супербоул.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elizabeth Smith (@lizbsmith11)

"Малко съм нервна, докато чакам този мач. Поглеждам нагоре към рафтовете с книги, за да си напомня къде бяхме и колко работихме, за да стигнем дотук. Без значение от изхода, Алекс вече победи", написа тя в социалните мрежи. - "Той надви най-голямото предизвикателство, което животът изпречи на пътя ни. Аз съм изключително горда и ще го подкрепям шумно. Давай, "Вашингтон"!"

"Вашингтон" не е сред най-добрите отбори, но самото му стигане до плейофите е атестат за силната воля на Смит.

"Има много неща, за които да съм благодарен. Като започнем от момчетата в съблекалнята. Продължаваме да се борим, за да ставаме по-добри, и ето, че сме тук", горд е куотърбекът.

Плейофите са през уикенда, но каквото и да се случи Алекс Смит вече е победител, защото спечели най-голямата си битка - тази за живота!