на живо

Бончо Генчев: САЩ '94 е като Царевец - най-високото стъпало (ВИДЕО)

"Успяхме да оставим следа след нас", каза един от четвъртите в света

Бончо Генчев: САЩ '94 е като Царевец - най-високото стъпало (ВИДЕО)

Най-високото стъпало, от което се вижда цял свят, точно като историческия хълм Царевец във Велико Търново. Това за Бончо Генчев е участието на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г., когато отборът ни стана четвърти.

"Това е мигът, който никога няма да забравя. Това е времето, в което ние написахме историята. Това е един път в живота. Един момент, в който, за мое щастие, успяхме да оставим следа след нас. Това е най-високото стъпало! Ако сме се качили на Царевец, целият град се вижда от тук, на най-високо сме", заяви той в специалното издание на "Тази неделя" от Велико Търново, посветено на Независимостта на България. 

Футболният път на Генчев е изненада за семейството му. Майка му е лекарка, дядо му и баща му - учители. Въпреки това той се качва на футболния връх на България през 1991 г. с "Етър", когато става шампион, а през 1998 г. с екипа на ЦСКА е голмайстор на първенството.

"Израснах в много интелигентно семейство. Всички знаеха, че моята майка е прочела два пъти Търновската библиотека. Пътят ми се начерта самичък. Отидох с един приятел на изпити в спортното училище в Ловеч. Беше го страх и ме помоли да му бъда като другар. Мен приеха, а него - не. Според мен няма случайни неща на тази земя. Спортът изгражда личността и човека като много дисциплиниран, волеви и човек, който не се страхува от препятствията. Животът е една писта, по която има препятствия, които трябва постоянно да прескачаме. В спорта няма друга алтернатива - или трябва да си победител, или трябва да си победен. Моето мото е да съм победител във всяко едно начинание.", заяви той.

Бончо Генчев е първият българин, играл в английската Висша лига с тима на "Ипсуич". Въпреки че има британско гражданство, той предпочита да се завърне у нас и да продължи жизнения си път тук. Най-голямата му радост в момента е внучка му. 

"Бих ѝ пожелал да е жива и здрава, да е все така хубава и весела. В децата си успях да възпитам по начин, който е наистина достоен, да стоят на ниво в обществото. Всеки трябва да се бори за хляба си. Пожелавам на внучка си да обича Българи и Велико Търново", заяви той.

Тагове:

бончо генчев