на живо

Борислав Цонев: Видяхме паниката и страха в очите на хората (ВИДЕО)

Футболистът на "Черноморец" Одеса разказа за ужаса на войната от първо лице

Борислав Цонев: Видяхме паниката и страха в очите на хората (ВИДЕО)

Футболистът на "Черноморец" Одеса - Борислав Цонев, сподели как се е прибрал у нас след първите руски атаки над Украйна и разказа в предаването "Тази сутрин" за атмосферата сред съотборниците си, които останаха в родината си. 

Заедно с другия българин в тима - Мартин Петков, той предприе пътуване към дома още на 24 февруари през Молдова и Румъния. 

"В деня, в който започнаха военните действия, ние си тръгнахме. Доста бързо успяхме да се организираме, да тръгнем за България. Имахме късмет, че не бяха затворили още границите и успяхме да се приберем. Първият взрив беше в 5:00 ч. сутринта и ние си тръгнахме към 3-4 следобед, бяхме на центъра в един хотел. Разхождахме се, имахме да свършим някакви неща дребни. Видях в хората паниката, страха в очите. Всеки търсеше начин да се спасява. Усетихме, че има много голям страх и в нашите съотборници. Те бяха с нас в хотела и постоянно бяха на телефоните с техните семейства. Беше доста страшно", каза той.

Цонев, който се присъедини към тима преди няколко седмици, продължава да поддържа връзка със своите съотборници и да ги подкрепя в трудния момент.

"Пишем си, опитвам да поддържам контакт с тях. Доста ми е жал, че по такъв начин си тръгнах. Зле се чувствам, повечето от семействата им са в Киев и са доста притеснени. Все още знам, че не са ги привиквали в армията. Бих им казал да са колкото се може спокойни, позитивни, да мислят, че нещата ще свършат скоро. Не е приятна тази катастрофа, която се случва. Надявам се, че с мир всичко ще се приключи", заяви той.

Футболистът може да прекрати договора си и има само няколко часа да си намери нов тим.

Снимка: Lap.bg

"Това са форсмажорни обстоятелства и договорът може да не е валиден. В България днес (28 февруари) затваря трансферният прозорец и трябва бързо да решаваме. Аз имам опит с такива неща, не само във футбола и живота, тъй като хората там имат доста по-големи проблеми от нас", каза той.