на живо

Борислав Михайлов остава президент на БФС (ВИДЕО)

Той спечели изборите за пети пореден път

Борислав Михайлов остава президент на БФС (ВИДЕО)

Борислав Михайлов беше преизбран за президент на Българския футболен съюз. Това се случи на извънреден конгрес, провел се в Зала 1 на Националния дворец на културата в София.

Така бившият вратар на националния тим, който стана четвърти в света на световното първенство през 1994 г., ще продължи да заема поста, който спечели през 2005 г. Това е четвърти път, в който Михайлов е преизбиран.

Той получи подкрепата на повечето делегати на извънредния конгрес - 241 гласа срещу 230 за Бербатов. Христо Порточанов беше подкрепен от 8 клуба. По този начин не се стигна до балотаж.

Снимка: Lap.bg

След обявяването на резултатите Бербатов се качи на сцената и заяви съмнение в легитимността на конгреса. Той има претенции за липса на 3 гласа. 

Конгресът беше свикан след подписка от 1/3 от клубовете у нас по инициатива на един от кандидатите - Димитър Бербатов. Първоначално от БФС отхвърлиха искането, тъй като видяха грешки в документацията. След това обаче съдът разпореди конгресът да се проведе.

Снимка: Getty Images / Isaiah Trickey

Без гласове от конгреса си тръгват Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Последният мандат на Михайлов беше доста противоречив. В края на 2019 г. той подаде оставка след като тогавашният министър-председател Бойко Борисов и министър на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че държавата няма да работи с БФС, докато той не се оттегли.

Снимка: Lap.bg

През април 2021 г. бившият вратар оттегли оставката си и заяви, че ще довърши мандата си.  

Въпреки очакванията избраният днес (12 октомври) президент да управлява само до 18 март 2022 г., за когато беше насрочен редовен изборен конгрес на централа, в дневния ред на днешното събитие беше записано, че спечелилият ще управлява в следващите 4 години.

Снимка: Lap.bg

До края на деня трябва да бъдат избрани и новите членове на Изпълнителния комитет на БФС.