на живо

Борислав Михайлов оттегли оставката си като президент на БФС

Какви са решенията след заседанието на Изпълнителния комитет?

Борислав Михайлов остава президент на Българския футболен съюз. Той оттегли оставката си, подадена на 15 октомври 2019 г. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителния комитет на централата. 

Изненадващо той се появи на заседанието днес (28 април) и заяви, че има намерение да довърши мандата си, който приключва през февруари 2022 г. 

Това означава, че насроченият за 25 юни извънреден конгрес за избор на нов президент се отлага. 

Снимка: Lap.bg

"Точно преди 558 бях тук. Залата беше по-пълна. Нормално, сега е пандемия. Тогава си подадох оставката по същите причини, по които сега си я оттеглям. Имаше голямо напрежение около Футболния съюз и футбола в България. Имаше много спекулации за работата на Футболния съюз, интриги, лъжи и клевети, че това е една корупционна среда. Оттеглих се, за да може Футболният съюз да работи спокойно. Година и половина след това по различни причини моите колеги не успяха да свикат конгрес. Минаха всички проверки от компетентните органи, като не открито нито едно законово нарушение, извършено от Футболния съюз или неговите служители", заяви Михайлов.

Снимка: Lap.bg

"Абсолютно гордо мога да застана пред вас и да ви каза, че си починах добре. Напоследък ви беше скучно без мен очевидно. Видях грешки в себе си, в решения на моите колеги и се връщам да организираме другата година един редовен конгрес, на когото всички желаещи да работят и да помагат на българския футбол, да имат достатъчно време и да представят своите виждания, програми. И на самия Конгрес, когато бъдат сигурни... Не както говореха повече юристите от футболните хора дали Конгресът е извънреден, дали мандатът е 7 месеца или 4 години... Сега за всички ще бъде ясно, че догодина си има Конгрес и всички, които искат, могат да се кандидатират и да докажат своята правота", допълни той.

Михайлов подаде оставка непосредствено след скандала с расистките подвиквания на мача България - Англия и след като репортер на bTV го засне как си тръгва от стадиона с джип, паркиран на пистата. 

В края на 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че оттеглят доверието си от Футболния съюз, докато Михайлов е начело. 

Снимка: Lap.bg

На негово място временно застана Михаил Касабов.

Михайлов ръководи Българския футболен съюз 14 години. Той зае поста за първи път през 2005 г., а след това беше преизбиран 3 пъти.

Вчера (27 април) своята президентска кандидатура за вече отменения конгрес заяви бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" и националния отбор Димитър Бербатов, а преди това желание да участват в конгреса изказаха преди това президентът на "Марица" Пловдив Христо Христов и бившият собственик на "Нефтохимик" Христо Порточанов.

Снимка: Lap.bg

"Ако сега имаше Конгрес и той се събира само да приеме или неприеме оставката. Така че Димитър Бербатов... голямо име за българския футбол... да заповяда, когато е редовният Конгрес. Той трябва да убеди хората в неговите идеи. Футболните клубове избират", заяви Михайлов.

Той заяви още, че не е решил дали ще се кандидатира за нов мандат на Конгреса през февруари 2022 г. Също така заяви, че ще се опита да направи промени в централата.

"Трябва да се стегне администрацията, трябва да се търсят нови хора. В момента бюджетът на БФС 16 милиона, това са 5 милиона по-малко. Трябва да засили работата с УЕФА. Някакви хора имали връзки с УЕФА. Трябва да се намерят спонсори. Имам нещо предвид. Те са там, защото аз съм ги пратил там. Връщам се с пълни сили да работя за българския футбол", каза той.

Михайлов отрече завръщането му да е продиктувано от промените в политическата обстановка в държавата.

Снимка: Lap.bg

"Футболът е пряко отражение на това, което се случва в държавата. По никакъв начин не е свързано с моментното политическо състояние. Дано се оправи то и футболът. Не се притеснявам от ново напрежение. Тук всеки безнаказано си говореха за корупция в българския футбол. Не може всички да ме харесват или да ме мразят. Не може, който иска да застане на върха на футбола да няма критики към него. По-чести брифинги ще има, за да се разбира по-лесно всичко. Промених се много. Много предатели в тази държава. Много близки хора ме предадоха. Най-хубавото беше, че телефонът спря да ми звъни", заяви той.