на живо

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС (ВИДЕО)

Той ще продължи да помага на българския футбол

Lap.bg

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка. Това стана ясно от съобщение в сайта на централата.

"Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз.

След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин", се казва в съобщението.

Борислав Михайлов изрази желание да освободи поста след 14 години без 6 дни начело на Българския футболен съюз.

Снимка: Lap.bg

Оставката му идва след изказвания на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и премиера Бойко Борисов, които призоваха бившият вратар на националния отбор да напусне поста. Като причина за исканата оставка Борисов посочи слабото представяне на отбора в квалификациите за европейско първенство и скандала с расистки скандирания от трибуните при гостуването на Англия вчера (14 октомври).

Пред bTV от Футболния съюз заявиха, че решението за оставката е лично на Михайлов. 

По-рано днес директорът "Маркетинг и комуникации" към БФС Христо Запрянов заяви, че до оставка няма да се стигне, тъй като държавата няма право да се меси в работите на централата. 

Решението на Михайлов трябва да се разгледа в петък (18 октомври) на извънредно заседание на Изпълнителния комитет. 

Михайлов беше преизбиран за президент на БФС четири пъти. Последният конгрес беше през 2018 г., когато той получи 463 гласа и нов 5-годишен мандат.