на живо

Борислав Михайлов: Ще отида с гордо вдигната глава на конгреса (ВИДЕО)

"Не съм престарял и съм мотивиран, защото има какво още да дам", каза президентът на БФС

Борислав Михайлов: Ще отида с гордо вдигната глава на конгреса (ВИДЕО)

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов потвърди, че ще се кандидатира за нов мандат начело на родната централа. Пред колегите от "Спортал" той заяви, че ще се яви на извънредния конгрес на 12 октомври с високо вдигната глава и вярва, че има какво още да даде като ръководител.

Михайлов, чиято кандидатура бе издигната от "Локомотив" София, а днес получи подкрепата на още три клуба - "Черноморец" Бяла, "Аксаково" и "Тича" Варна, каза, че футболният съюз си върши работата добре.

"Конгресът се провежда по дневния ред. Хората, които са били на предния Конгрес, знаят какво е било и какво е изпълнено. Амбициран съм да водя българския футболен съюз в следващите четири години. Починах си година и половина и съм с нови сили. На 58 години съм. Има кандидати за президенти на 65-66. На 72-74 някои стават президенти на САЩ. Трябва да има доверие във футбола от медиите и повече програми за развитие на инфраструктурата, за което ние можем да помогнем. Да се намери начин за подпомагане финансово на по-малките клубове. Има неща, които трябва да се направят още"

"За първи път Конгресът е свикан от съда. В дневния ред няма нищо креативно за в бъдеще. Нито има програма за бъдещо развитие. Нито има бюджет за следващите 4 години. Ще проведем Конгреса по този дневен ред. Когато се върнах, казах, че се връщам, за да си изкарам мандата. Бях подкрепен от над 300 клуба, които искаха да има Редовен Конгрес, в който всеки да си изложи вижданията. Мандатът е до март. Точка втора е: "Прекратяване на мандата“. Конгресът се провежда по тези точки и ще бъде законен."

"Това ми е пети конгрес, номинирали са ме всякакви отбори. За мен е чест, че "Локо" София ми издига кандидатурата, това е един много уважаван клуб. Нормално е ЦСКА да издигне тази на Бербатов. Наско Сираков? Приятелството няма нищо общо, с него сме били заедно от първия конгрес, сега е собственик на "Левски", това не е на всяка цена, няма значение кой те издига, а кой те избира."

"Решено е на Конгрес аматьорските клубове да имат същия глас като професионалните. Това е демокрацията. На един Конгрес се решава, че всеки трябва да има един глас. Аматьорските клубове са основата на пирамидата и без нея няма как футболът да съществува. Докато почивах, мислех да напиша книга. Обичам да ходя на лов и на риба".

"Трудно е да бъда обвиняван в липса на морал от хора, за които всички знаят какво са направили. Да, наистина бях уморен. Имаше много натиск. Когато си най-отгоре, мястото е най-ветровито. Всички знаят, че случилото се на мача с Англия не е случайно. България никога не е била расистка държава. Всичко беше подготвено. Взех си много поуки за промените, които трябва да бъдат направени. Всички точки по нашата програма са изпълнени на над 100%. Има много неща, които трябва да се надграждат. Винаги сме в контакт с клубовете и сме ги питали какво не има харесва, за да бъде направено. Футболният съюз организира първенствата във всяка една държава".

"Няма шанс да има война във футбола! Футболът винаги се е оправял - с държавна подкрепа или без подкрепа, по време на пандемия, няма случай някой да не си е взел заплатата на първо число, откакто съм президент. Няма значение, че е пандемия. Увеличава се броят на играчите, БФС има електронно първенство - всички нива, в т.ч. жени, всичко е достъпно, доста напред сме като развитие. Първенството ни е интересно, добре се представяме в евротурнирите, не смятам, че има нещо извънредно във футбола".

"Не сме в лоши отношения с футболистите от САЩ’94. Всеки в даден момент тръгва по различен път и има различни разбирания. Всеки един от тях е във футбола. Това, че Мартин и Стилиян подкрепят Бербатов, не е ненормално. Брат с брат си се кара. Важна е средата".