на живо

Борислав Михайлов: Щом е законно, може да има много отбори с името ЦСКА

Изчакват ПФК ЦСКА АД до 25 юли за Втора лига

БГНЕС

Когато всичко е законно, много клубове могат да носят името ЦСКА, категоричен беше президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов след редовно заседание на Изпълнителния комитет. Именно ръководният орган прие промяната на името, цветовете и седалището на несъществуващия вече Литекс Ловеч, който ще играе в Първа професионална футболна лига с новото дружество ЦСКА - София. Носителят на купата на България ПФК ЦСКА София АД пък получи срок до 25-и юли да покрие изискванията за участие във втора дивизия.

"ЦСКА е в отборите, които имат срок до 25-и юли. Там отговаря държавата, има синдик, има и съд. Ако не спазваш финансовите критерии на Лицензионната комисия, няма как да играеш. Трябва да говорите (медиите) с хората, които управляват клуба. Аматьорските групи пък почват по-късно и ако нямат професионален лиценз, няма проблем да играят там. Аз не мога да коментирам съда. Ние не можем да си играем на "ринги, ринги, рае". Откъде да знаем ние дали съдът ще излезе с решение до 25-и юли? Достатъчно толерантни сме. ПФК ЦСКА АД може да картотекира само футболисти, които са играли при тях, но тяхната забрана свършва с този трансферен период - летният. Това всичко е много "ако", защото нищо не знаем. Нито аз, нито вие (медиите)", каза той.

"Когато всичко е законно, нищо не ме притеснява. Има 32 отбора Ботев, 22 Левски, 18 Пирин и един Чикаго Файър. Когато всичко е законно, тогава вече е въпрос на преценка на феновете. Аз нямам лично отношение към случая, защото е според правилника. Направили са го и всичко е в рамките на закона."

"Вътрешните наредби не са интерес за УЕФА. Ако се появи отбор там (в евротурнирите), който дължи пари на други клубове, тогава той ще си има проблем с тях. И съответно тогава УЕФА е в правото си да реши дали да допусне този отбор", добави президентът на БФС след заседанието на Изпълкома.

Относно правилото за включване в стартовия състав на отборите на поне един играч до 21-годишна възраст, Михайлов обясни: "Правилото за играч до 21 години се прехвърля за "Б" група (Втора професионална лига). Има идея отборите, които използват такива играчи, да получават бонус от парите от телевизионните права".