на живо

Борислав Попов пред bTV: БФС няма как да оказва натиск върху клубовете (АУДИО)

Изпълнителният директор на футболната централа отхвърли обвиненията в изнудване

Скандал около Българския футболен съюз (БФС) преди конгреса на 18 март, на който трябва да бъде избран нов президент на родната централа! Един от клубовете, подписали декларацията за това, се оплака, че е бил изнудван. Сигналът идва от женския "Олимпия" Шумен, чийто ръководител е Панайотис Папас. Той твърди, че клубът му е заплашен с отнемане на неговия лиценз, ако не оттегли пълномощното си към адвокатите, обслужващи екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов.

Пред bTV изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отхвърли обвиненията, обосновавайки се, че гореспоменатият клуб не е професионален и съответно няма лиценз, който може да му бъде отнет. Попов подчерта, че от родната футболна централа просто си вършат работата и няма как да оказват натиск, а поисканите проверки не са свързани с предстоящия конгрес.

"При проверката, която извършват във връзка с тази новопостъпила подписка в началото на януари, колегите от Областния съвет ми обърнаха внимание на странното съвпадение на една и съща фамилия на две лица, които участват в Управителния съвет на "Олимпия" Шумен. Фамилията "Папас" не е от обичайните български и поради тази причина, тъй като има забрана от закона за участие в спортни клубове на свързани лица, помолихме прокуратурата в Шумен да изясни ситуацията. Няма кой друг компетентен орган да разпореди такава проверка.", коментира Попов.

"ФК "Олимпия" Шумен се състезава в Държавното първенство по женски футбол. Тези клубове не получават лиценз, а само професионалните. Няма как да се отнеме лиценз на такъв клуб. Не можеш да вземеш на някого нещо, което няма... Има и други клубове, за които поискахме проверка на тема свързани лица. Но те са в аматьорския сегмент. В професионалния клубовете внимават. Просто искаме да изясним няколко случая, на които сме се натъкнали. От различни места в България са."

"Футболният съюз е сдружение в обществена полза. Неговото ръководство е от длъжностни лица, по смисъла на закона. Когато установят несъответствие, са длъжни да сигнализират. Няма как да го прикрием този проблем, а трябва да го изчистим!"

"Няма как да се оказва натиск върху клубовете. Това са суверенни сдружения или юридически лица, които са достатъчно зрели и с житейски опит, за да не могат да бъдат уговаряни или натискани по някакъв начин да подписват каквито и да било документи. Ние практически работим основно с областните и зоналните председатели. Няма как да отговаряме втори или трети път на тази витаеща в общественото пространство мантра."

"Какъв ход за отмяна на конгреса да подготвя БФС?! Мисля, че г-н (Борислав) Михайлов на пресконференцията на 25 септември изрично заяви, че има насрочен конгрес. Поканата е качена на 14 септември и той е за 18 март 2022 г.", допълни изпълнителният директор на родната футболна централа.