на живо

Борисов: Ще хвърля писмото от "Левски". Нямам нищо общо с клуба (ВИДЕО)

Министър-председателят коментира ситуацията при "сините"

Борисов: Ще хвърля писмото от "Левски". Нямам нищо общо с клуба (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че няма намерение да отговаря на писмото от ръководството на футболния клуб "Левски" и ще го хвърли. За пореден път той подчерта, че няма нищо общо с мажоритарния пакет акции на "синия" клуб, който днес (24 май) празнува своята 106-а годишнина.

"Какво общо имам аз с "Левски", за да ми се пращат писма? Не се интересувам изобщо. Няма да коментирам тази тема. Вие се излагате! Те нарочно го правят и вие им ставате ретранслатор после и се обиждате. Какво общо имам аз? Някой, ако е искал да направи добро на "Левски", ще предаде на Наско Сираков още веднага акциите и ще приключи темата", заяви Борисов от Пазарджик.

Ръководството на "Левски" прати писмо до Министерски съвет, за да получи отказ от Борисов да приеме джиросаните му преди дни акции, представляващи 86,6% от собствеността на клуба.

"Ще го скъсам и ще го хвърля в коша, защото нямам нищо общо с това. Ще дойдете да ме питате хвърлено ли е. Заповядайте утре ще ви кажа, че съм го хвърлил. От София до тук бихте път?!", беше категоричен министър-председателят.

Снимка: Ладислав Цветков

Акциите на "Левски" му бяха джиросани от приближения до бившия финансов благодетел на тима Васил Божков - Георги Попов. Именно той е техен фактически собственик. Борисов отказа да ги приеме, като многократно заяви, че те не са негова собственост.

Божков и Попов са в Дубай, като имат повдигнати обвинения от българската прокуратура. Преди дни в страницата във "Фейсбук" на бизнесмена беше организирана анкета за нов собственик на клуба, а голмайстор номер 1 в историята на "сините" Наско Сираков спечели вота.

Снимка: Lap.bg

Той вече заяви своето желание да стане притежател на 86,6% от клуба в предаването "120 минути" преди седмица. Пред bTV Попов каза, че първо очаква отказ от Борисов, като може той да е мълчалив, а след това ще джироса акциите повторно, този път на Сираков.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.