на живо

Борисов за "Левски": Ще им дадем кредит, както и договор за реклама (ВИДЕО)

Премиерът изрази готовност да помогне на "синия" клуб чрез държавата

Премиерът Бойко Борисов изрази готовност да помогне на изпитващия финансови трудности футболен клуб "Левски" чрез държавата. Запитан за закъсалия столичен гранд той заяви, че на "сините" ще бъде осигурен кредит, както и договор за реклама.

"Прочетох писмото на "Левски" и говорих с Павел Колев. За стария им собственик - те трябва да се обърнат към прокурорите, защото са със запорирани сметки и вървят дела. Дори да се изкажа по темата, означава да се намеся в друга власт, което не искам да направя.", започна Борисов.

Вчера феновете на "сините" изпратиха отворено писмо до министър-председателя с искане на помощ за финансовото стабилизиране на клуба. Организациите на привържениците предложиха вариант, в който настоящият главен спонсор - компания за спортни залози, собственост на бизнесмена Васил Божков, да продължи дейността си и да изплаща нужните суми на клуба. При невъзможност, "сините" привърженици предложиха държавата да кредитира "Левски" чрез обезпечен с бъдещи вземания от продажби заем за неотложни финансови нужди.

"Имат отворена сметка, по която могат да си продължат дейността. Ако искат кредит, ще им дадем кредит, ще намерим кредит. Договор за реклама също - уговорили сме го с колегите. От тях си зависи. В момента, в който не можем да преведем или да дадем пари с неясен собственик, така че всичко си е в техните ръце. Ако не се реши въпросът със собствеността, значи не им е мил "Левски", каза премиерът.

Обещаният рекламодател най-вероятно е държавният тотализатор, за който премиерът Борисов спомена преди време, че може да помогне на "Левски" в трудната ситуация, рекламирайки в клуба.

Пред bTV спортният министър Красен Кралев коментира, че държавната лотария е самостоятен стопански обект и затова може да взима самостоятелни решения. Днес Гошо Гинчев - член на Управителния съвет на тотализатора отрече с "Левски" да са водени преговори.

На въпрос на bTV до колко е редно това и не се ли смята за забранено държавна помощ да се избере, Борисов отговори:

"През инструменти като стадиони, тревно покритие, ремонти - на много клубове е помогнала държавата... Това не е тема днес. Добре дошли са! Всеки спортен клуб или фенклуб, който е искал, съм приемал. Ако си изяснят собствеността и дойдат с предложение, разбира се. Много шалчета са ми дали на врата, повтарям, за това, че сме помогнали по един или друг начин на много отбори. Освен това толкова зали съм направил. Колко съоръжения се направиха? - Много!"

"Трябва да се намери начин да им се помогне. "За" съм", така че да не се унижи и клубът, и неговите привърженици. Това е славен клуб. Разбира се, всеки друг клуб би казал същото.", коментира още министър-председателят.

Думите на премиера Борисов със сигурност ще успокоят "синята" общност, която бе силно притеснена за бъдещето на клуба по-рано днес. В публикация в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян написа, че клубът е "на десетина дни от смъртта" и се нуждае от 1,5 млн. лв., за да се разплати с футболистите и да довърши спрения заради пандемията сезон.