на живо

Боряна Калейн на два финала в Япония, Воложанина ще играе отново с лента

Двете гимнастички ще се борят за медалите от световното първенство по-късно днес

Любомир Асенов, LAP.BG

Боряна Калейн ще участва на два финала - с бухалки и лента, а Татяна Воложанина ще се включи в разпределението на медалите за съчетанията с лента на световното първенство по художествена гимнастика в Япония. 

Това стана ясно след квалификациите на съответните уреди, които се изиграха днес (28 октомври).

Снимка: Lap.bg

Калейн получи четвърта оценка за съчетанието с бухалки - 27,150 точки. С този уред дебютантката на световно първенство Воложанина остана 11-та с 23,700 точки. 

С лента и двете българки се представиха отлично. Калейн е четвърта в квалификациите с 23,100 точки. Воложанина е седма с 21,650 точки. 

Финалите на тези уреди са по-късно днес. 

След изиграването на всички съчетания и Калейн, и Воложанина намериха място сред 18-те най-добри гимнастички на световното, които ще се борят за медали от многобоя. Те ще излязат отново на килима за да определят абсолютната световна шампионка в събота (30 октомври). Калейн е четвърта в крайното класиране на квалификациите, а Воложанина - девета. След ден те отново ще изиграят и четирите си съчетания. 

Снимка: Lap.bg

Вчера (27 октомври) Калейн завърши на четвърта позиция с обръч и топка, а Воложанина остана осма с топка. 

В квалификациите с бухалки и лента нямаше изненади при лидерките. Дина Аверина от Русия получи най-висока оценка, а след нея се нареди сестра ѝ Арина Аверина. Трета и на двата уреда е Алина Харнаско от Беларус.