на живо

Босна в сърцето на Златан (ВИДЕО)

Футболистът сподели любопитна снимка от детството си

Getty Images

За Златан Ибрахимович се знае едно - той не е нормален човек, като всички нас. Футболистът, който в момента играе за "Милан", винаги е изтъквал, че е по-добър на терена, по-съобразителен, по-умен, по-техничен... А и се старае не само да показва тези свои качества, но и да ги подчертава в изказванията си пред медиите.

Общо взето шведът си е създал образ на полу-човек, полу-бог. Но истината е, че той не е паднал от небето. Родил се е в Малмьо, Швеция на 3 октомври 1981 г. Златан винаги е играл за националния отбор на Швеция - от 1999 г., когато дебютира в тима до 18 години, чак до 2016 г., когато сложи край на кариерата си при мъжете. 

Но е очевидно, че фамилията му не завършва на "-сон" или "-льоф", както при повечето му съотборници. Родителите на Ибра произлизат от Босна и Херцеговина и той никога не е крил своята привързаност към балканската страна. Показа я с последната си публикация в "Инстаграм" - снимка от детството му с възрастен роднина, вероятно дядо му. "Балкански корени" гласеше описанието към нея.

Златан е наследил любовта към Босна от баща си - Шефик. Той емигрира в Швеция през 1977 г. от родния си град Биелина (в днешна Босна и Херцеговина). В скандинавската страна работи в тухларна и като пазач. Там среща и майката на Златан - Юрка Гравич. Тя също е от балкански произход. Родена е в Шкабърня - малко градче в границите на днешна Хърватия. 

След кратък 2-годишен брак с много скандали в него, двамата се разделят. Златан винаги е бил по-привързан към баща си, въпреки че родителските права са предоставени на майката. В своята автобиография футболистът разказва, че Шефик е строг, но именно това му помага да стои далеч от проблемите. 

"Веднъж паднах от покрива на детската градина. Бях с насинено око и изтичах вкъщи. Надявах се да ме посрещнат с прегръдка, да ме погалят по главата. Вместо това баща ми ми удари шамар и ме попита защо съм се качил на покрива", пише той.

Детството на Златан минава в голяма бедност, а той си признава, че дори му се е налагало да краде.

"Баща ми веднъж ми купи легло от "Икеа". Нямаше обаче пари за доставка. И се наложи да го пренесем от другия край на града, като се редувахме да носим кашони", разказва той.

Златан никога не е крил своята привързаност към родината на баща му. Шефик също е категоричен, че е възпитал сина си да уважава своя произход.

"Златан е босненец. И аз съм босненец. Двамата сме босненци до мозъка на костите си", казва татко Ибрахимович.

Снимка: Reuters

Предвид развоя на събитията, можем да кажем, че Босна е превзела Швеция. Или поне футбола в страната. Ибрахимович не е само любимец, но и легенда! Той е голмайстор за всички времена на националния тим - 62 попадения в 116 мача. 

Нападателят има редкия шанс да накара цели две нации да се гордеят с постиженията му. Без съмнение, и шведи и босненци с радост го наричат "Нашето момче".