на живо

Босненски фенове запалиха автомобила на съдиите от дербито с факли

Запалянковците преследвали реферите и хвърляли факли по него

Смразяващ кръвта инцидент беляза последния футболен кръг в Босна и Херцеговина. Фенове преследваха съдиите на дербито между "Вележ" Мостар и "Борац" Баня Лука. И успяха да подпалят автомобила им! За щастие никой не е пострадал сериозно, а реферите са се отървали само с леки наранявания и уплаха. 

Предисторията започва на терена. В 81-ата минута на срещата в Мостар, докато домакините падаха с 0:2, част от агитката им нахлу на терена. Съдията Сабрие Топалович прекрати срещата, тъй като съзря как фен удря футболиста на "Борац" - Йова Лукич.

Това допълнително раздразни запалянковците на "Вележ". Топалович и помощниците му успели да си тръгнат от стадиона, но последвало истинско автомобилно преследване. Докато се опитвали да засекат колата на съдиите, феновете хвърляли и факли по нея и счупили прозорците. Едно от запалените пиротехнически средства успяло да попадне между пътниците. В този момент съдиите минавали през тунел Лендава, близо до Ябланица. 

За щастие и тримата съдии са без сериозни наранявания. Те са били закарани в близката болница. Били са уплашени и с драскотини. 

Местните власти съобщават, че извършителите са избягали. 

Очаква се в близките дни да бъде обявено наказанието на "Вележ", както и да бъде присъдена служебна победа за "Борац". 

Двата тима изостриха съперничеството си след разпада на Югославия. В Мостар живеят предимно хървати и босненци, докато Баня Лука е град с над 80% сръбско население.