на живо

"Ботев" приземи "Локо" и излезе начело във вечния спор за Пловдив

Впечатляващо начало на сезона за "канарчетата"

Facebook

"Ботев" победи с 2:0 "Локомотив" в дербито на Пловдив и записа отличен старт на новата кампания. Въпреки че сред титулярите на "канарчетата" имаше шестима дебютанти, а сред "железничарите" нямаше никакви промени в сравнение със състава, който преди седмица триумфира със Суперкупата на България, то играчите на Ферарио Спасов изглеждаха по-мотивирани и оставиха отлични впечатления с тактическата си дисциплина.

С тази победа "жълто-черните" поведоха във вечния спор за Пловдив. Това бе 111-ото дерби на града, като преди него показателите между двата тима бяха напълно изравнени - 39 победи за всеки от двата тима и 32 равенства. Дори и головата разлика бе напълно равна - 130:130. "Ботев" обаче вече има лек аванс, а феновете на "канарчетата" няма как да не са доволни.

Снимка: Facebook

Головете за успеха бяха дело на Тодор Неделев и дебютанта Атанас Илиев, който наскоро бе привлечен от "Монтана". "Ботев" победи големия си съперник за първи път от декември 2018 г.

Срещата в Коматево започна с натиск на домакините. В 7-ата минута Иван Бандаловски стреля много опасно с глава, но Мартин Луков спаси. Само две минути по-късно обаче вратарят бе безпомощен след удар с левия крак на Тодор Неделев за 1:0.

В началото на второто полувреме гостите заиграха по-активно в предни позиции, като Бирсент Карагерен бе близо до изравнително попадение след грешка на Янко Георгиев, но стражът на "канарчетата" се поправи и съумя да отрази удара на халфа на "Локомотив".

В 56-ата минута Неделев изведе Атанас Илиев на добра позиция, но ударът му бе избит от Мартин Луков в ъглов удар. При корнера капитанът в този мач Неделев асистира на новия си съотборник за 2:0.

Снимка: Facebook

Футболистите на "Локо" опитаха да върнат поне едно попадение, но с пропуски се отличиха Давид Малембана, Лукас Масоеро и Диниш Алмейда.

Във втория кръг на Първа лига следващия уикенд "Ботев" гостува на ЦСКА на "Българска армия", докато "Локомотив" е домакин на "Ботев" Враца. 

Утре "черно-белите" ще научат името на първия си съперник в квалификациите за Лига Европа.