на живо

"Ботев" разгроми "Литекс" и ще играе на 1/2-финал за Купата

Стивън Петков отбеляза хеттрик в първия си мач като титуляр за "канарчетата"

Lap.bg

"Ботев" Пловдив е първият полуфиналист в турнира за Купата на България. "Канарчетата" разгромиха с 5:0 "Литекс" у дома и така продължат защитата на трофея си.

С хеттрик за гръмкия успех се отличи нападателят Стивън Петков, за когото това бе първи мач като титуляр за "жълто-черните". Останалите попадения бяха дело на Фелипе Бризола и Тодор Неделев.

Домакините започнаха двубоя по-уверено и още в 8-ата минута създадоха първото опасно положение пред вратата на съперника. Цветомир Панов получи топката на десния фланг и я пусна успоредно на голлинията, където Стивън Петков се опита да я засече на празна врата, но се размина с нея.

В 15-ата минута Дуде Ндонгала центрира и Стивън Петков прати с глава топката във вратата на гостите за 1:0. Атаките на "канарчетата" продължиха и в 21-ата минута Дуде Ндонгала излез сам срещу вратаря на гостите, но не успя да го преодолее. Избитата от стража топка попадна във Фелипе Бризола, който отправи удар, но Ангел Лясков изчисти с глава топката от голлинията. В 24-ата минута Тодор Неделев опита да вкара гол директно от корнер и беше близо да успее, но след изстрела му топката облиза гредата и излезе в аут.

Снимка: Lap.bg

Минута по-късно Тонислав Йорданов от "Литекс" получи травма и бе заменен от Георги Търтов. В 29-ата минута Фелипе Бризола подаде на Тодор Неделев, който след майсторски пробив подаде на Стивън Петков и нападателя покачи на 2:0. Три минути по-късно двамата повториха същото упражнение, но този път юношата на "Левски" не успя да овладее топката.

Секунди преди почивката Бризола реши всичко в този двубоя с гола си за 3:0. Бразилецът получи топката от Неделев и се разписа с диагонален удар. В 64-ата минута Иван Иванов от гостите получи втори жълт картони и бе изгонен, след като събори в наказателното поле откъсващия се Густаво Афонсо. Съдията Станислав Ставров отсъди дузпа за "Ботев". Зад топката застана Стивън Петков, който покачи на 4:0, реализирайки своя трети гол в мача.

В 67-ата минута Тодор Неделев изпълни пряк свободен удар, но вратарят на гостите парира удара. В 78-ата минута гостите поискаха дузпа, след като Ангел Лясков бе пресиран в наказателното поле от Пламен Димов и Лъчезар Балтанов, но реферът Станислав Ставров прецени, че няма основание да отсъди най-тежкото наказание.

В 87-ата минута Тони Тасев проби майсторски, подаде на Неделев, който хладнокръвно вкара гол, фиксирайки крайното 5:0.