на живо

"Ботев" спечели "Битката за Тракия" в луд мач със 7 гола

Това бе първа победа за "канарчетата" в Стара Загора от 20 години насам

Facebook

"Ботев" Пловдив победи драматично "Берое" с 4:3 в Стара Загора в мач от десетия кръг на Първа професионална лига. С хеттрик за домакините се отчете завърналият се в тима Жуниор Мапуку, а в герой за гостите се превърна Тодор Неделев, който реализира на два пъти.

Мачът на стадион "Христо Ботев" в Стара Загора започна по впечатляващ начин, след като още във втората минута Омар Косоко откри резултата за гостите. След груба грешка на Илия Миланов, бившият футболист на ЦСКА реализира, прехвърлайки Макенджиев.

Само 9 минути по-късно отборът на "Берое" се върна в срещата, а голмайстор бе наскоро завърналният се под Аязмото Жуниор Мапуку. Конгоанецът овладя отклонената от Гъргоров топка и не сгреши за 1:1.

В 37-ата минута домакините стигнаха до пълен обрат, след втори гол на Жуниор Мапуку. Нападателят напредна, излъга Даниел Златков и стреля. Топката излизаше в аут, но мина под плонжа на вратаря Георгиев, който я отклони в мрежата.

Радостта на "заралии" обаче бе твърде кратка, тъй като в 43-ата минута любимецът на феновете на "Ботев" Тодор Неделев върна равенството в мача. Полузащитникът отбеляза след страхотно изпълнение на пряк свободен удар от около 25 метра.

Втората част започна с осезаем натиск от страна на гостите. Първият шанс се откри пред Косоко, който се възползва от разбъркване в наказателното поле на "Берое", но ударът му мина встрани от мрежата. В 53-ата минута обаче "канарчетата" не сбъркаха. Неделев изведе Косоко, който пусна отлично към Жоао Пауло в наказателното поле, а бразилецът засече за 3:2.

Само 7 минути по-късно се стигна до нов интересен момент в мача. Домакините получиха възможност да изпълнят дузпа, след груба грешка на Даниел Златков, който фаулира Атанас Зехиров в наказателното поле. Мапуку застана зад топката и реализира за 3:3, оформяйки своя хеттрик.

В 65-ата минута пловдивчани останаха с човек по-малко. Голмайсторът Косоко получи втори жълт и съответно червен картон за изключително грубо нарушение срещу Карлос Охене в центъра на терена.

Макар и с човек по-малко, "Ботев" стигна до четвърти гол. При една от редките си контраатаки Жоао Пауло пусна отличен пас от дясно към точката на дузпата и непокритият Неделев засече в мрежата.

До края "жълто-черните" удържаха и постигнаха първи успех над "Берое" в първенството в Стара Загора от 15 април 1995 година (3:0).

След днешния успех възпитаниците на Николай Киров се изкачиха до 5-тото място във временното класиране на Първа лига, а "Берое" е 7-ми.