на живо

"Ботев" победи девет от "Берое" в битката за Тракия

"Канарчетата" спечелиха последния мач от 23-я кръг с 2:0

Lap.bg

Отборът на "Ботев" Пловдив победи с 2:0 "Берое" Стара Загора в последния мач от 23-ия кръг на Първа лига. С два гола за домакините се отличи бразилецът Фернандо Виана, а "зелените" завършиха двубоя с девет души, след като през второто полувреме Веселин Пенев и Карлос Охене бяха изгонени. 

"Канарчетата" поведоха с 1:0 в 18-ата минута. Бразилецът се възползва от грешка на Асен Георгиев, който при опита си да спаси странично хвърляне остави топката на терена. Нападателят напредна, стреля фалцово по диагонала и даде преднина на домакините. Само две минути по-късно гостите пропуснаха да изравнят. Карлос Охене и Жуниор Мапуку организираха опасна атака, топката стигна до Антон Карачанаков, чийто изстрел от удобна позиция обаче се оказа неточен. Още един шанс пропиляха старозагорци в 25-ата минута. Тогава Мартин Райнов прехвърли Иван Чворович, топката се удари в напречната греда, Ерик Почански я овладя и вкара в във вратата, но съдията Ивайло Стоянов отмени гола заради засада.

В 53-ата минута след топката бе изсипана пред вратата на гостите Филипе Бризола я овладя, но стреля неточно. Три минути по-късно заралии останаха с човек по-малко. Капитанът им Веселин Пенев, който вече имаше жълт картон сгреши в центъра на терена, Тодор Неделев му отне топката и тръгна в атака. Халфът на домакините бе повален с ръце на земята от Веселин Пенев, който получи червен картон от съдията Ивайло Стоянов и бе изгонен от игра.

В 59-ата минута Фернандо Виана се извиси най-високо след центриране в полето на гостите, отправи опасен удар с глава, но в аут. Минута по-късно Берое остана с девет души, след като Карлос Охене в рамките на минута се изкара жълт и червен картон. Изнервеният футболист на гостите се скара със съдията, протестирайки, че не отсъден фаул за нарушение срещу него и получи жълт картон. Това не вразуми Карлос Охене, който продължи да ръкомаха към Ивайло Стоянов и му бутна ръката. Реферът му вдигна втори жълт картон и го изгони от игра. Вбесеният футболист хвана рефера за бузата и се наложи съотборниците му да го укротяват, за да напусне игрището.

В 73-ата минута Тодор Неделев намери Фернандо Виана пред наказателното поле, а той бързо изведе Лъчезар Балтанов на чиста позиция. От 10 метра халфът шутира силно и разтресе левия стълб, а впоследствие Крум Стоянов пропусна при добавката.

В добавеното време на срещата Виана фиксира крайното 2:0.

По този начин "Ботев" се доближи на четири точки от шестия "Дунав", докато "Берое" остава на 10-ата позиция.