на живо

Божинов: Моуриньо ми посвети триумфа в Шампионската лига с "Интер"

"Имам телефона му, но не съм от хората, които се възползват", каза българският нападател

bTV

Българският нападател Валери Божинов разкри пред италианското издание "Ил Постичипо", че Жозе Моуриньо му е благодарил, след като през сезон 2009/2010 г. тогавашният тим на специалиста "Интер" спечели трофея от Шампионската лига.

"Отидохме с Даниеле Галопа да гледаме мач на "Интер". Харесвам Моуриньо като характер, а тогава много ме впечатляваше триото им Ето'О - Милито - Пандев. Галопа ме заведе на "Интер" - "Челси" от осминафиналите на Шампионската лига. Отборът на Моу спечели с 2:1, бях много впечатлен. Две седмици по-късно играх срещу "Милан" и посветих гола си на португалеца и "Интер". На следващият ден Жозе Моуриньо ми се обади. Помислих, че е шега и затворих. След това ми се обади спортният директор на "Интер" и ми каза, че Моуриньо иска да говори с мен.", разказва Божинов.

"Обади ми се да ми благодари, че съм посветил гола си на него и "Интер" и да ме поздрави. Каза ми да си запиша номера му и да му отида на гости в къщата му в Комо. Но не съм от хората, които се възползват и така и не отидох. След няколко дни вкарах за "Фиорентина" и той ми изпрати друго съобщение: "Поздравления за гола. Ти си страхотен футболист. Жозе Моуриньо". Когато "Интер" спечели Шампионската лига през 2010 г. Моуриньо ми написа: "Тази победа е и за теб!". След финала с "Байерн" ми се обади и си говорихме", добавя той.

Самият Божинов, който в момента тренира със "Септември", разкри още, че е бил близо до трансфер в миланския гранд.

"Бях си вкъщи във Флоренция и си почивах. Телефонът му звънна и човекът отсреща каза, че е Марко Бранка, тогавашният спортен директор на "Интер". Реших, че някой се шегува и му затворих. Той отново звънна и аз отново затворих. Тогава той се е свързал с агента ми Джери Паломба и Ромуалдо Корвино и е казал да ми предадат да му вдигна. Свързахме се и той ме попита искам ли да отида в "Интер" и аз незабавно казах "Да". През уикенда имахме мач "Фиорентина" - "Киево" и той ме посъветва да съм спокоен и че след края на мача ще бъде финализиран трансферът ми. Тогава се скарах с президента Дела Вале, което доведе до отстраняването ми от отбора за две седмици и така трансферът в "Интер" пропадна. Върнах се в игра за мача "Фиорентина" - "Интер", който спечелихме с 2:1. На следващото лято напуснах "Фиорентина" и отидох в "Ювентус", след като ни размениха с Адриан Муту"

Снимка: Lap.bg

При "бианконерите" българинът играе заедно с легендарния Павел Недвед, който в момента е вицепрезидент в клуба. Двамата дори делят една стая по време на лагери.

"Всеки уикенд Павел изяждаше по два пакета желирани бонбони преди да си легне. Казваше, че те му дават сила за следващия ден. Той имаше най-добрата физика в тима, най-добрите коремни мускули - без грам мазнина. Казваше ми, че не знае как го постига, защото яде и спагетите с хляб. Днес не поддържаме връзка, срам ме е да му се обадя. Познавам доста хора в Италия - играчи и агенти, но никога не съм молил за услуги. Свикнал съм да постигам всичко сам", споделя Божинов.