на живо

Братът на Джокович: Искат да го арестуват, защото победи властите

Очаква се решение на министъра по емиграцията

Reuters

"Отново искат да заловят и затворят Новак" - това съобщи пред сръбската телевизия "Първа" малкият брат на Джокович - Джордже. 

От кадри от Австралия се вижда, че пред сградата, в която са адвокатите на сръбския тенисист и самият той, има солиден брой полицаи. Не е ясно дали те трябва да предприемат мерки срещу Ноле или просто пазят обществения ред. 

Преди часове сърбинът беше освободен от хотела за мигранти, в който беше настанен преди 5 дни. Джокович попадна в него, тъй като граничните власти не приеха решението на двете независими медицински комисии, че той може да играе на Откритото първенство на Австралия, въпреки че не е ваксиниран. Според местното законодателство хора без дози от одобрените препарати, предпазващи от коронавирус, не се допускат на територията на страната. 

Снимка: Reuters

След като съдът заяви, че решението за отмяна на визата на Джокович не е законосъобразно, той остана при адвокатите си. 

Очаква се решение на министъра на емиграцията на Австралия Алекс Хоук, който може отново да отмени визата и да наложи забрана на сърбина за влизане в страната през следващите 3 години. 

Снимка: Getty Images

"Беше тежка нощ за цялото семейство. Новак показа, че е силен и вярва в себе си, вижданията си и идеалите си. Пребори се с целия свят. Срещу него седеше австралийската правосъдна система. Той обаче попадна в политически водовъртеж. Австралийците не са щастливи, от началото на пандемията са затворени и това, което се случва, със сигурност има много общо с политиката. Това, което можем да направим, е да съобщим, че искат отново да арестуват и затворят Новак. В момента той е с адвокатите си, които разглеждат различни опции. Аз съм шокиран. Не вярвах, че могат да стигнат толкова далеч. Чухме се след решението, бяхме щастливи, но той каза, че сагата не е приключила", каза Джордже. 

Снимка: Getty Images

Пред австралийски медии говорител на правителството заяви, че Джокович не е арестуван, а министърът на емиграцията все още не е решил дали да се възползва от възможността да прекрати едностранно визата на тенисиста.