на живо

Братската битка завърши с един победител

Единствения гол за победата на Швейцария над Албания отбеляза Фабиан Шер в 5-ата минута. Капитанът на Албания Цана получи червен картон още през първото полувреме

Getty Images

Швейцария надви Албания с 1-0 във втория мач от група "А" на европейското първенство по футбол. Мачът се игра на стадион "Стад Феликс Боларт" в Ланс.


Срещата ще се запомни с два прецедента. Това беше първият мач на Албания на европейско първенство и също така за първи път в историята на надпреварата двама братя излязоха в дуел един срещу друг - Таулант Джака (Албания) и Гранит Джака (Швейцария). И двамата са родени в Швейцария и са деца на родители, емигрирали от Косово. 

Снимка: Getty Images


Голът за Швейцария влезе още в 5-ата минута на мача, когато след центриране на Шакири Фабиан Шер изпревари вратарят на символичните домакини - Бериша, и отбеляза с глава. 

Впоследствие пред Албания се откриха два много добри шанса за гол. В 26-ата минута след двойно подаване между Таулант Джака и Роши - Джака отправи удар, но неточно. 


В 30-ата минута централният нападател на Албания Армандо Садику излезе сам срещу Ян Зомер, но вратарят съумя да спаси удара с крак. 


В 37-мата минута капитанът на Албания Лорик Цана получи втори жълт и червен картон след доста комична изява. Цана падна на тревата и с ръка съвсем умишлено спря топката преди тя да отиде в краката на Харис Сеферович, очаквайки това да остане незабелязано.
Снимка: Getty Images

Така Швейцария получи фаул малко пред наказателното поле, а Алабния остана без капитана си и с човек по-малко на терена. От прекия свободен удар пък Блерим Джемайли уцели греда. В 41-вата минута се откри още един шанс пред Джемайли, който стреля в аут. 
Снимка: Getty Images

До края на мача нападателят на Швейцария Харис Сеферович цели три пъти излезе сам срещу Бериша, но и трите пъти албанският страж беше непоклатим и спаси.

В 62-рата минута един от братята напусна терена. Таулант Джака беше заменен от Ергъс Каче, като след като излезе от игра, видимо бесен, реагира доста остро на смяната

До последния съдийски сигнал възможности за гол се откриха пред Садику и Гаши за Албания и Шакири за Швейцария, но и тримата не успяха да отбележат. 

Във вчерашния първи мач от група "А" на откриването на Евро 2016 Франция победи Румъния с 2-1

Стартовите състави на двата отбора: 

Албания: Бериша, Хисай, Кана, Маврай, Аголи, Кукели, Т. Джака, Абраши, Роши, Леняни, Садику. Селекционер: Дж. Де Блази 

Швейцария: Зомер, Лихтщайнер, Шер, Джуру, Родригес, Джемайли, Бехрами, Гр. Джака, Шакири, Мехмеди, Сеферович. Селекционер: В. Петкович