на живо

Бременна в осмия месец спечели златен медал по таекуондо

Една вдъхновяваща история

Нигерийска спортистка във видимо напреднала бременност завоюва златен медал на спортен фестивал. 26-годишната Аминат Идриис, която е в осмия месец, спечели първото място в категория Mixed Poomsae (смесено пумсе) на таекуондото, а организаторите определиха постижението й като "вдъхновяващо".

Освен това Идриис грабна още няколко отличия в симулативни категории, известни като "Poomsae" (пумсе).

Атлетката се чувства въодушевена от постигнатото на турнира: "Това е голяма привилегия за мен. Реших просто да опитам, тренирах два пъти... чувството е много приятно", каза тя пред CNN.

"Преди да забременея винаги съм се наслаждавала на тренировките, така че не беше по-различно и с бременността", добавя Идриис.

Не всички обаче намират за вдъхновяващо участието й на спортния фестивал, който се провежда на всеки две години в Нигерия.

Някои я критикуват остро в социалните мрежи заради напредналата й бременност, но има и такива, които я защитават.

Идриис смята, че тези, които не одобряват поведението й, всъщност не разбират смисъла на таекуондото.

"Много хора не разбират какво представлява таекуондото. Таекуондото има два клона: боен спорт и пумсе, което е форма на упражнение, показващо техники на ръцете и краката в таекуондото. Аз взех участие в пумсе състезание", добавя тя пред CNN.

"Нямаше риск и затова реших да се пробвам. Моят доктор, както и организационният комитет на игрите установиха, че мога да участвам в неконтактен спорт", обясни бъдещата майка.

"Тя беше сертифицирана и нямаше проблем за участието й. Тренирала е няколко месеца преди участието си", уточни председателят на организационния комитет на спортния фестивал Филип Шайбу.