на живо

Британската полиция арестува 12-годишен за расистки нападки срещу футболист

Уилфред Заха от "Кристъл Палас" показа грозни съобщения и снимки

Reuters

12-годишен фен на "Астън Вила" е бил арестуван от полицията на Великобритания, след като е изпратил няколко съобщения с расистко съдържание на футболиста на "Кристъл Палас" Уилфред Заха в социалните мрежи.

В неделя (12 юли) - часове преди мача между двата тима ("Астън Вила" победи с 2:0) играчът показа съобщенията. 

"По-добре да не вкарваш утре черна ***. Или ще дойда в къщата ти, облечен като призрак", пише почитателят на "чуковете". Следва снимка на нелегалната расистка организация "Ку Клус Клан", която е известна с това, че се облича в бели дрехи.

Полицията в Уест Мидландс веднага се е самосезирала по въпроса и е издирила изпращача на съобщенията. 12-годишно момче от Солихъл, фен на "Астън Вила" е било арестувано в хода на разследването.

Снимка: Reuters

По-късно, от същия профил, под снимка на Заха, на която той коленичи, беше написано извинение.

От Асоциацията на професионалните футболисти в Англия остро осъдиха случилото се. Те нарекоха съобщенията "отвратителни и гнусни" и изразиха притеснението си, че 12-годишно дете е техен автор. 

Голяма част от футболистите в английската Висша лига подкрепят движението "Black Lives Matter", което се обявява против расовата дискриминация. В първия кръг на шампионата след принудителната пауза заради пандемията от коронавирус, всички играчи излязоха на терена с тениски с този надпис.