на живо

Буфон през сълзи: Оставям националния отбор на младите (ВИДЕО)

"Мъчно ми е за италианския футбол, а не за мен", каза легендарният вратар след последния си мач за Италия

Getty Images

Живата легенда на италианския футбол Джанлуиджи Буфон заяви, че оставя националния отбор на Италия в ръцете на младите си колеги. Вчера (13 ноември) стражът изигра своя мач 175 за "Скуадрата", а след последния съдийски сигнал обяви през сълзи, че няма да обича повече синята фланелка.

"Напускам националния отбор и го оставям на младите момчета. Бъдещето на италианския футбол е добро, убеден съм. Ние имаме гордост и решителност. Винаги сме се изправяли след тежки поражения, ще го направим и сега. Аз напускам отбора, но той може да разчита на изключително талантливите Джанлуиджи Донарума и Матия Перин. Благодаря на всички футболисти, с които съм играл заедно. Искам да прегърна специално Джорджо Киелини, Андреа Bардзали и Леонардо Бонучи. С тях бяхме рамо до рамо повече от 10 години. Надявам се заедно да сме били добър пример за младите", заяви Буфон.

За жалост последният мач на вратаря, който се превърна в институция на Апенините, завърши разочароващо за него и сънародниците му. Италианският тим няма да игра на световно първенство за първи път от 1958 г., след като загуби баража срещу Швеция.

"Не ми е мъчно за мен, а за италианския футбол. Провалихме се в нещо, което е от огромно значение за цялата страна. Съжалявам, че завършвам по този начин, а не, че времето ми е изтекло. Само тези, които са играли в такива мачове, знаят колко са тежки. Не успяхме да покажем най-доброто от себе си. Не успяхме да стигнем до гол. Баражите се решават от малки епизоди и те се случиха срещу нас, но ние сами сме си виновни", добави той.

С италианския национален отбор Буфон е световен шампион от 2006 г. и сребърен медалист от европейското първенство през 2012 г. Той дебютира за "Скуадрата" през 1997 г. Участвал е на 5 световни и 4 европейски първенства със синята фланелка.