на живо

"Царско село" за глобата: Това е задкулисна провокация с дъх на набеждаване!

Не става ясно по коя норма ни наказват, твърдят от новака в Първа лига

Lap.bg

Имаме основания да смятаме, че взетото днес решение цели дестабилизиране на отбора за предстоящите срещи в първенството. Ние няма да допуснем подобни провокации и ще търсим правата си с всички законови средства, заявиха от "Царско село" в декларация до медиите във връзка с порицанието и глобата от 5000 лв. заради съмнителни резултати.

По-рано днес Дисциплинарната комисия към БФС реши да наложи наказание на новака в Първа лига, както и на втородивизионния "Струмска слава".

В интервю за bTV председателят на ДК Юрий Кучев обясни, че един от съмнителните мачове е именно между тези два тима. Кучев не пожела да разкрие кои са другите съмнителни срещи, но загатна, че те са се играли през март и април. Той уточни, че провиненията са за миналия сезон, като през този се започва "начисто", освен ако УЕФА не реши друго.

При следващо провинение обаче клубът може да бъде изваден от Първа лига, тъй като има "натрупвания".

"Зависи от УЕФА какво ще ни изпратят като информация, ако има някаква закачка е възможно да продължим да натрупваме. Принципното решение, е че всяко нарушение си е за един сезон.", каза Кучев.

"Ако УЕФА реши друго е възможно да направим и друго, но всички наказания се броят и се натрупват за сезона. Приключи ли сезонът започва ново броене.", добави председателят на ДК към БФС.

Публикуваме позицията на "Царско село" без редакторска намеса:

"Ръководството на ФК "Царско село 2015" изразява своето учудване и изненада от днешното решение на Дисциплинарната комисия на БФС, което разваля репутацията на футболния клуб с решение без аргументи и мотиви.

Трябва да отбележим, че относно юридическата стойност и характеристика на решението на Дисциплинарната комисия при БФС от 17.07.2019г. с което на ФК "Царско село 2015" гр. София е наказан с порицание и имуществена санкция в размер на 5000 лева на основание цитираме: "чл.46, ал.6, б. В от ДП/2018/2019", следва да се има предвид, че за нас не става ясно по коя норма сме наказани. Вероятно ДК е имал предвид единствено точка В, защото само тя отговаря на наложената санкция. Кумулативно наказание по точка Б и точка В не е възможно.

Освен това към настоящия момент действа дисциплинарен правилник на БФС, който е приет от Изпълнителния комитет на БФС с протокол №1/14.05.2019 г. и цитираният дисциплинарен правилник на БФС за сезон 2018/2019 г. е отменен. Следва да се има предвид, че смисълът на фактически състав на чл.46 ал.6 от дисциплинарния правилник и в двата му варианта предвижда процедурата по наказание да започне след сезиране от страна на УЕФА, а не от Експерт по почтеността на БФС и в този смисъл не е спазена предвидената процедура от страна на административно-наказващия орган. До момента на клуба НЕ Е връчено валидно решение на ДК и мотиви за взетото решение. Не сме поканени да дадем становище и/или обяснение. Не ни е дадена възможност да се запознаем с фактите по преписката. Не ни е осигурено гарантираното в Конституцията право на защита. Това не е никаква процедура, а задкулисна и незаконна провокация с дъх на набеждаване.

Чл. 53 ал.2, т. А с аргумент от противното пресича пътя за обжалване на глоби на Дисциплинарната комисия в размер до 5000/пет хиляди/ лева. Необжалваемостта на санкции до 5000/пет хиляди/ лева е класически пример за нищожна норма, която без особени трудности може да бъде отменена.

Имаме основания да смятаме, че взетото днес решение цели дестабилизиране отбора за предстоящите срещи в първенството. Ние няма да допуснем подобни провокации и ще търсим правата си с всички законови средства.

Искаме да припомним, че отборът влезе безапелационно в Първа лига като шампион на Втора лига за сезон 2018/19. Спечелихме голяма част от мачовете и осигурихме промоцията си доста преди края на шампионата. През целия сезон сме спазвали правилата на футболната игра и сме печелии мачовете на терена с ясната цел в настоящата кампания да мерим сили с най-добрите футболни отбори в България.",  се казва в становището на "Царско село".