на живо

Целта в "Левски": Да намалят бюджета с 300%

"Сините" преговарят с НАП за ново разсрочване на задълженията

Lap.bg

Целта пред ръководството на футболния "Левски" е да намали бюджета с 300%. "Сините" са в тежко финансово състояние от началото на годината, когато бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на тима - фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков.

За това, след промяна в собствеността, притежателят на мажоритарния пакет акции Наско Сираков води разговори с играчите за намаляване на възнагражденията им.

"Свършихме огромна работа по свиване на бюджета, за намаляване на заплатите, за разсрочване на задълженията. В момента правим калкулации. Крайната ни цел е бюджетът на "Левски" да бъде сведен до 500-600 хиляди лева. Като тук да влизат вноските към НАП и стари задължения. С 300% ще се намели месечния бюджет на Левски. В момента не мога да отворя. Вече сме далеч от тези параметри, които бяха около 1,5 милиона на месец. Сега сме, може би около 800 хиляди лева", разкри изпълнителният директор Павел Колев.

В последните месеци, откакто клубът разчита за финансиране чрез дарения и продажба на билети и абонаментни карти, задълженията са се повишили с над 4 млн. лева.

Половината от тях (2,6 млн. лева) са дължими суми по заплати към футболистите. "Сините" са постигнали договорка за разсрочване с български клуб, като преговарят и с чуждестранен такъв. 

Клубът продължава да погасява задълженията си към Националната агенция по приходите, но и да трупа такива.

"Имаме натрупани задължения към държавата под формата на неплатени данъци и осигуровки към тези заплати. Имаме и над 100 хил. данък ДДС, което се дължи на големите обороти на магазина и онлайн продажбите на клуба", разкри още Колев.

От клуба са започнали преговори и с НАП за постигане на ново разсрочване на дължимите суми. Разговорите в тази насока ще се проведат в близките дни.