на живо

Чаби Алонсо: Изживях те! Обичах те! Сбогом, красива игра!

35-годишният футболист се оттегля след края на сезона

Getty Images

Двукратният носител на трофея в Шампионската лига - Чаби Алонсо, потвърди новината, че настоящият сезон е последен в кариерата му. "Изживях те! Обичах те! Сбогом, красива игра!", написа футболистът на "Байерн" Мюнхен под снимка в социалните мрежи.

"Не беше лесно решение, но мисля, че това е правилният момент. Винаги съм искал да прекратя кариерата си по-рано отколкото прекалено късно. Чувствам се добре все още, но смятам, че това е правилният момент. Исках да прекратя кариерата си на най-високо ниво, а "Байерн" е най-високото ниво. Много съм горд и радостен, че играя за клуба и съм част от това семейство", каза още Алонсо пред клубната телевизия.

"Наистина преживях много, в "Реал" Сосиедад, "Ливърпул", "Реал" Мадрид и "Байерн" Мюнхен. Това бяха четири големи клуба. Освен това и с националния отбор. Никога не съм си представял, че ще имам такава страхотна кариера и се надявам, че предстои още", добави той.

Слуховете, че Алонсо се оттегля се появиха в началото на 2017 г., но сега бяха потвърдени лично от футболиста. 

За своите 18 години в професионалния футбол испанецът е печелил всички най-големи турнири: два пъти Шампионска лига - през 2005 г. с "Ливърпул" и 2014 г. с "Реал" Мадрид, Суперкупата на Европа през 2005 г., купата на Испания с "Реал" Мадрид през 2011 и 2014 г., както и "Ла лига" през 2012 г., два пъти е шампион на Германия с "Байерн" Мюнхен през 2015 и 2016 г.

С националния отбор на Испания е два пъти европейски (2008 г. и 2012 г.) и веднъж световен шампион (2010 г.). 

През 2003 г. печели наградата за играч на годината в родината си.