на живо

"Аталанта" отново изуми - победи "Шахтьор" и е на осминафинал в Шампионска лига

Тимът от Бергамо бе последен в група 3 преди решителните мачове

"Аталанта" отново изуми - победи "Шахтьор" и е на осминафинал в Шампионска лига

За първи път в историята си "Аталанта" се класира за осминафиналите на Шампионска лига. "Нерадзурите" от Бергамо бяха последни в класирането на трета група преди заключителния шести кръг, но постигнаха решителна победа с 3:0 като гост на "Шахтьор" Донецк и се промъкнаха до второто място. Постижението на италианския тим е още по-впечатляващо, предвид допуснатите три загуби в първите три двубоя от турнира. Последвалите два успеха и равенството срещу "Манчестър" Сити обаче осигуриха 7 точки на състава, воден от Джан Пиеро Гасперини, а те се оказаха достатъчни за продължаване напред

Снимка: БГНЕС

След предпазливи действия на стадиона в Харков през първото полувреме, "Аталанта" дочака своя момент и нанесе тежък удар на съперника си след почивката. В 66-ата минута Тимоти Кастан засече подаване на Алехандро Гомес и преодоля вратаря Андрий Пятов за 1:0. В 77-ата минута Додо от "Шахтьор" получи червен картон, а само три по-късно Марио Пашалич отклони топката във вратата след центриране от статично положение на Руслан Малиновский. Последното попадение бе дело на Робин Госенс в добавеното време.

Снимка: БГНЕС

Украинският шампион се провали гръмко, след като дори равенство щеше да го класира за 1/8-финалите. Причината - в другата среща от групата "Динамо" Загреб бе надигран от "Манчестър" Сити. "Шахтьор" не вкара гол в едва трета среща от старта на сезона, без победа е като домакин в двубой от европейските турнири от февруари, 2018 година (7 поредни мача) и за четвърти път при последните си 7 участия в Шампионска лига не успява да прескочи групата си.

А макар и без двама от своите лидери - контузените Дуван Сапата и Йосип Иличич, "Аталанта" взе сладък реванш за поражението у дома с 1:2 от украинците по-рано през сезона и се присъедини към "Ювентус" и "Наполи" като третия италианския представител в елиминационната фаза. 

Тагове: