на живо

Бъдещето на баварския фланг се ражда в бежански лагер (ВИДЕО)

19-годишният Алфонсо Дейвис е голямото откритие на "Байерн" Мюнхен през този сезон

Reuters

Пътят към върха на професионалния футбол е трънлив и изпълнен с предизвикателства. Историите на малцина играчи обаче могат да си съперничат с тежката съдба на Алфонсо Дейвис. 19-годишният ляв краен бранител, който остави сериозен отпечатък при победата на "Байерн" Мюнхен с 3:0 срещу "Челси" в първия мач от 1/8-финалите в Шампионската лига.

Алфонсо Дейвис е роден в бежански лагер в Гана през 2000 година, след като родителите му бягат от Втората гражданска война в Либерия. Когато е 5-годишен, семейството търси спасение в Канада.

На 14-годишна възраст Дейвис се присъединява към школата на "Ванкувър Уайткапс", а година по-късно дебютира в МЛС.

Снимка: Reuters

Големият си пробив прави през лятото на 2018 г. Тогава европейският гранд "Байерн" Мюнхен го харесва и се съгласява да плати рекордните за МЛС по онова време 11,66 млн. евро, за да го привлече в редиците си през следващия януари.

За отрицателно време бързакът попада в обкръжението на част от най-големите звезди на съвременния футбол.

 
 
 
View this post on Instagram

Young ballers

A post shared by A D 1 9 (@alphonsodaviess) on

"Когато отидох в "Байерн" Мюнхен, не можех да повярвам. Когато влязох в съблекалнята, първият човек, когото видях бе Ариен Робен. Не можех да повярвам на очите си", споделя Дейвис през септември в интервю за "Би Би Си".

"Той дойде при мен, здрависахме се и каза: "Здравей, аз съм Ариен". А аз си помислих: "Не трябва да ми се представяш!".

"Когато подписах, публикувах снимка в Инстаграм с фланелката и получих коментар: "Матс Хумелс те следва, но ти не го следваш". Проверих името и го последвах, а той (Матс) ми изпрати съобщение: "Добре дошъл в отбора, нямам търпение да те видя".

Развитието на Алфонсо Дейвис през последните няколко месеца е впечатляващо. Бившият треньор на баварците Нико Ковач започва да го пуска като титуляр на левия бек след контузията на Никлас Зюле, докато Давид Алаба е изместен в центъра на отбраната, за да си партнира с Жером Боатенг.

19-годишният защитник има 26 мача за "Байерн" от началото на кампанията, а представянето му срещу "Челси" заслужава само суперлативи. Той изигра основна роля при третия гол. Направи страхотен рейд по лявото крило, след което подаде перфектен пас към Роберт Левандовски. За поляка остана по-лесното - да вкара.

Представянето му в двете фази на играта - защита и атака, не остана незабелязано от футболните експерти. Асистенцията бе трета за него в Шампионската лига през този сезон и седма във всички турнири.

Снимка: Reuters


"Дейвис пренася силните си качества на терена, печели много топки в защита с бързината си. Първоначално бе привлечен като крило, но върши изключителна работа на левия бек. Развитието му е феноменално", казва треньорът на баварците Ханзи Флик.

Самият тийнейджър споделя, че да играе на "Стамфорд Бридж" е една "сбъдната мечта", защото баща му е фен на "Челси".

Снимка: Reuters


Алфонсо Дейвис вече има 17 мача за националния отбор на Канада. Той е най-младият играч с дебют за страната, изигравайки първия си двубой за "кленовите листа" през юли 2017 г., когато е 16-годишен.

"Той е забавен, много енергичен и експлозивен. Има добър ляв крак. Притежава умения, които останалите нямат. Той е бъдещето!", категоричен е съотборникът му Томас Мюлер.