на живо

"Байерн" Мюнхен е на финал, въпреки съпротивата на "хлапетата"

Баварците победиха "Олимпик" Лион с 3:0

"Байерн" Мюнхен се класира за 11-и път за финал в Шампионската лига! Баварците победиха "Олимпик" Лион с 3:0 и в най-важния мач от сезона ще се изправят срещу френския шампион "Пари Сен Жермен".

Германският тим ще се бори за 6-и трофей от най-силния европейски клубен турнир, а мачът ще се играе в Лисабон, където отборите са изолирани след 5-месечното прекъсване заради коронавируса.

Два гола отбеляза Серж Гнабри, а Роберт Левандовски оформи класиката в последните минути на редовното време.

Снимка: Reuters

Срещата започна с изненадващ натиск на френския тим. Депай два пъти притесни сериозно защитата на „Байерн“ и вратаря Мануел Нойер, но ударите му бяха неточни. „Хлапетата“ удариха и греда, но германският шампион не се притесни от тези акции. Напротив! Футболистите на Ханс-Дитер Флик отговориха с гол! В 19-ата минута „Байерн“ поведе след отлична атака, завършила с първо попадение на Серж Гнабри на полуфинал в Шампионската лига.

Германският национал попадна в прегръдките на своите съотборници за втори път в 33-ата минута, след като Перишич му подаде по майсторски начин в наказателното поле на „Лион“. Последва разбъркване, а Гнабри се оказа най-съобразителен, отбелязвайки за 2:0. Той вече има 9 попадения на сметката си през сезон 2019/2020 в Шампионска лига. Голмайсторът на „Байерн“ в този мач е едва вторият германец, вкарвал две попадения в полуфинал на турнира. Преди него това направи съотборникът му Томас Мюлер, който отбеляза два гола във вратата на „Барселона“ през сезон 2012/2013.

Снимка: Reuters

Въпреки изоставането, „хлапетата“ не се обезсърчиха и втората част на полуфинала започна с нов натиск от тяхна страна. И този път обаче всичко остана в сферата на опитите, а защитата на баварците и вратарят Нойер се справиха отлично.

Снимка: Reuters

В 80-ата минута Коутиньо вкара топката във вратата на „Лион“, но голът беше отменен заради засада. Само 8 минути след това Роберт Левандовски надскочи своя стар познат Марсело и с глава отбеляза за 3:0.

Попадението беше 15-о в Шампионската лига за поляка през сезона. Само той и Кристиано Роналдо имат толкова много голове за една кампания, като португалецът успя да вкара рекордните 17 попадения през сезон 2013/2014.

Снимка: Reuters

Сезонът в Шампионска лига за „Байерн“ Мюнхен прилича на истинска приказка! Баварците записаха само победи в кампанията до тук! Всъщност нито един тим в историята на най-силния европейски клубен турнир не е успявал да спечели 10 поредни мача от старта на сезона.

С 11-ия си финал баварците изравниха постижението на „Милан“ и отстъпват само на „Реал“ Мадрид – тима, който 16 пъти игра в мача за трофея.

Снимка: Reuters

Ако се доверят на традицията, футболистите на Флик може да са спокойни, тъй като до момента 4 пъти в историята на европейските клубни турнири един срещу друг на финал са заставали германски срещу френски тим. Във всичките случаи представителите на Бундеслигата са побеждавали.

Финалът "Пари Сен Жермен" - "Байерн" Мюнхен е в неделя (23 август) и ще може да го гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч.