на живо

"Байерн" Мюнхен покори Европа за шести път!

Баварците победиха "Пари Сен Жермен" с 1:0

„Байерн“ Мюнхен спечели Шампионската лига за сезон 2019/2020!

На финала баварците победиха с 1:0 френския шампион „Пари Сен Жермен“. Мачът се игра пред празните трибуни на стадион „Луж“ в Лисабон, Португалия, където отборите бяха изолирани от фазата на четвъртфиналите.

Единственото попадение в срещата отбеляза Кингсли Коман в средата на второто полувреме. То беше достатъчно на баварците за шести път да триумфират в най-силния европейски клубен турнир (в това число и Купата на европейските шампиони). По този начин „Байерн“ изравнява постижението на „Ливърпул“ и изостава само от „Милан“ (7 титли) и „Реал“ Мадрид (13 титли).

Снимка: Getty Images

Двата тима започнаха изключително предпазливо мача, като в първите минути липсваха голови положения. Вратарят на „Байерн“ Мануел Нойер трябваше да се намесва няколко пъти след удари на Неймар и Мбапе, а Роберт Левандовски уцели гредата в 22-ата минута.

Баварците имаха претенции за неотсъдена дузпа в самия край на първата част, но съдията Даниеле Орсато от Италия не посочи бялата точка.

Второто полувреме започна с кратък момент на напрежение между футболистите от двата тима. Гнабри от „Байерн“ фаулира Неймар, а Паредес от ПСЖ бутна противниковия футболист в гръб. Бърза намеса на съдията и два жълти картона предотвратиха по-остри сблъсъци.

Снимка: Getty Images

Така се стигна до 60-ата минута. Бившият футболист на парижани Кингсли Коман засече топката след центриране на Томас Мюлер и с глава направи резултата 1:0 за „Байерн“ Мюнхен.

Голът беше под номер 500 за тима в Шампионската лига. „Байерн“ отстъпва по този показател единствено на „Реал“ Мадрид (567 гола в турнира) и „Барселона“ (517 гола в турнира).

Снимка: Getty Images

Попадението даде импулс в играта на баварците, които организираха още няколко опасни атаки след това. От ПСЖ отговориха с добра акция на Ди Мария, който се възползва от грешка в германската защита. Нойер обаче не позволи топката да влезе във вратата му. Други голове до края на мача не паднаха.

"Байерн" повтаря постижението си от 2013 г. И тогава, както и сега, баварците успяха да постигнат требъл - титла и Купа на Германия и триумф в Шампионската лига. Само баварците и "Барселона" (2009 и 2015 г.) са успявали до тук да постигнат два требъла в историята си.

Снимка: Getty Images

За първи път отбор успява да триумфира в европейски клубен турнир, записвайки само победи. "Байерн" успя да си тръгне като победител след последните съдийски сигнали на всичките си 11 мача в кампанията в Шампионската лига. Футболистите на треньора Ханс-Дитер Флик вкараха 43 гола и допуснаха само 8 в своята врата.

Сезон 2019/2020 бе сред най-странните в историята на надпреварата. Той бе прекъснат в средата на март заради пандемията от коронавирус и подновен през август при строги мерки за ограничение на заразата. Именно за това най-важните мачове се изиграха пред празни трибуни в Португалия.

Снимка: Getty Images