на живо

Барселона надви ПСЖ след зрелищно 3:1 на "Камп Ноу"

Обичайните заподозрени - Меси, Суарес и Неймар, гарантираха победата

Отборът на Барселона надви Пари Сен Жермен с 3:1 в зрелищна битка за първото място в Група "F" от Шампионската лига. Златан Ибрахимович откри резултата в полза на гостите в 15-ата минута. Лионел Меси изравни в 19-ата. В 42-ата Неймар направи 2:1 след страхотен гол. Последното попадение на „Камп Ноу” бе дело на Луис Суарес през втората част.

Така каталунците завоюваха 23-а поредна победа на собствения си стадион в ШЛ и за 7-а година оглавиха групата си в най-комерсиалния европейски футболен турнир.

Още в началото на двубоя испанският гранд имаше възможност да поведе. При пряк свободен удар в 4-та минута Меси реши да стреля, когато се очакваше центриране. Топката обаче прелетя над гредата. В 15-ата минута, въпреки постоянното настъпление на Барса, шведската звезда Златан Ибрахимович успя да излъже домакините. Със силен шут от над 10 метра той прати топката в мрежата и остави стражът Марк-Андре тер Стеген безпомощен. 


Пет минути бяха необходими на Лионел Меси да стигне до 75-ия си гол в Шампионската лига. Неймар получи дълга топка в наказателното поле и хитро подаде на аржентинеца. Вратарят на ПСЖ беше неподготвен и Меси се възползва от близко разстояние за 1:1.

Тимът на Лоран Блан изпусна две възможности в следващите минути. В 29-ата Лукас Моура направи пропуск, след като засече топката много близо до целта, но сгреши ужасно и вместо да се отчете,  прати кълбото в аут. Малко след това защитата на Барса остави Едисон Кавани непокрит, но неговият изстрел беше спрян от германския вратар. 

В 39-ата мощен шут на Суарес можеше да изведе каталунците напред, но вратарят изби. Само три минути по-късно уникална акция на Неймар към противниковата врата завърши с силен шут от 20-тина метра, при който топката простреля левия ъгъл за 2:1.

В началото на втората част ПСЖ демонстрира огромен хъс да  стопи преднината на домакините. В 49-та минута Ибра имаше възможност за втори път да се разпише срещу бившите си съотборници, но ударът му с глава мина над вратата. 

В 53-та минута гостите бяха изключително близо до изравняване. При разбъркване Лукас Моура се озова почти сам срещу Тер Стеген, но стреля в него, след това Блез Матюиди при добавката би в защитник на Барса, а после и още един играч на ПСЖ от няколко метра не можа да вкара топката в мрежата. 

В 55-ата Луис Суарес стори това, но след сигнал за игра с ръка при отнемането на топката, така че гол нямаше. В 77-ата Неймар получи в наказателното поле, но Сиригу изби. Суарес обаче беше на точното място и оплете кълбото в мрежата за 3:1. След като уругваецът допринесе за още по-сериозната преднина за каталунците, играчите на ПСЖ продължиха да търсят гола, но опитите им станаха все по-хаотични. До края гостите останаха без сили. Така Барселона спечели не само мача, но и първото място в групата с актив от 15 точки. ПСЖ остана на второ място с 12 точки и също продължава към 1/8-финалите. 

Отборът на Аякс победи като домакин кипърския АПОЕЛ с 4:0 в мач от последния, шести кръг в груповата фаза на Шампионска лига. Ласе Шоне от дузпа в 45-ата, отново той в 50-ата, Дави Клаасен в 53-ата и Алкадиуш Милик в 74-ата минута вкараха головете за холандския тим. С успеха отборът на Аякс си осигури участие в турнира Лига Европа, след като Барселона е победител в групата, а на второто място остана Пари Сен Жермен. АПОЕЛ е в дъното само с 1 спечелена точка. 

Байерн не срещна трудности като домакин на ЦСКА (Москва) и извъртя класическото 3:0 в мач от Група "Е" на надпреварата. Голмайстори станаха Томас Мюлер от дузпа в 18-ата минута, Себастиан Роде в 84-ата и Марио Гьотце в 90-ата. Българският полузащитник на ЦСКА Георги Миланов бе резерва, като се появи на терена в края на мястото на Роман Еременко. Байерн е победител в групата. Тимът на ЦСКА остава на последното място, като приключва участието си. 

Манчестър Сити е вторият отбор от групата, който продължава в Шампионска лига, а Рома ще играе в турнира Лига Европа. "Гражданите" надвиха "вълците" с 2:0. Попаденията бяха дело на Самир Насри в 60-ата минута и Пабло Сабалета в 86-ата.

Отборът на Челси победи като домакин Спортинг с 3:1 в Група „G“. С голове на Сеск Фабрегас в 8-ата минута от дузпа и на Андре Шюрле в 16-ата минута английският тим поведе с 2:0. Джонатан Кристиан Силва в 50-ата минута върна един гол за 2:1. Джон Оби Микел в 56-ата минута оформи крайното 3:1 в позла на Челси. Лондончани завършват на първото място без загубен мач. Спортинг остана на третото и с утехата, че ще играе в Лига Европа.

Шалке доминира като гост на словенския Марибор с минималното 1:0 в двубой от Група „G“. Макс Майер реализира единственото положение. Шалке си осигури продължаване в турнира, след като завърши на второто място. Марибор остава на последното с 3 точки.