на живо

"Барселона" се хвърля с всички сили, за да спаси сезона

Тази вечер стават ясни последните два отбора на 1/4-финалите в Шампионската лига

Getty Images

Тази вечер ще станат ясни последните два четвъртфиналиста в Шампионската лига. Снощи билети за Португалия си подпечатаха "Манчестър Сити" и "Олимпик" Лион, а сега е ред на решителните сблъсъци между "Барселона" и "Наполи" и "Байерн" Мюнхен" и "Челси".

От 12 август осемте най-добри тима в турнира ще спорят за трофея в нов формат, наложен от извънредните събития покрай пандемията от коронавирус.

От 1/4-финалите до финала на 23 август всички останали мачове от Шампионската лига ще се играят в Лисабон, при закрити врата и строги противоепидемични мерки, а победителите ще бъдат определени само в един мач.

"Барселона" изпусна титлата в Ла Лига и ще трябва да положи максимални усилия, ако иска да спаси сезона си и да триумфира в Шампионската лига. Каталунците приемат "Наполи" в 1/8-финален реванш от турнира след 1:1 в първата среща преди пет месеца.

За последно "Барса" остана без трофей през сезон 2013/14, а въпреки официално обявената подкрепа от ръководството, постът на Кике Сетиен е силно застрашен поради незадоволителни резултати и пререкания с Лионел Меси и компания.

Снимка: Reuters

"Наполи" завърши едва на 7-о място в Серия "А" и през целия сезон игра колебливо далеч от дома, но при Дженаро Гатузо "партенопеите" бележат възход и дори спечелиха Купата на Италия след успех над "Ювентус".

Сетиен няма да може да разчита на наказаните Серхио Бускетс и Артуро Видал. Аут от състава заради контузии са Усман Дембеле и Самюел Юмтити. Под въпрос са Клеман Ленгле и Антоан Гризман, но се очаква да започнат мача.

Костас Минолас няма да играе за гостите, а Гатузо в последния момент ще решава за Никола Максимович и Лореньо Инсиние.

От 2013 година насам "Барселона" няма загуба в 25 поредни домакинства в Шампионската лига. На "Камп Ноу" отборът е губил само два пъти от италиански съперници от общо 26 мача.

"Наполи" само веднъж е елиминирал съперник от Испания в евротурнирите - "Валенсия" за Купата на УЕФА през сезон 1992/93. Италианският клуб няма победа в последните си 7 гостувания в Испания, а освен това в 5 поредни случая отпада от евротурнирите след равенство у дома в първия мач.

Срещата "Барселона" - "Наполи" започва в 22 ч. и ще бъде излъчена по bTV Action. По същото време по RING е двубоят "Байерн" Мюнхен - "Челси". Коментарното ни студио започва в 21:30 ч.

Рекордьорът по титли в Бундеслигата спечели с лекота първата среща в Лондон с 3:0 и се очаква реваншът на "Алианц Арена" да бъде по-скоро протоколен. Тимът на Ханзи Флик спечели и Купата на Германия и се прицели в изравняване на постижението от 2013 г., когато бе направен впечатляващ требъл след триумф в Шампионската лига.

Снимка: Reuters

Лек проблем за баварците може да се окаже прекъсването за ваканция. Бундеслигата бе първото от петте топ първенства в Европа, което се възобнови след паузата заради пандемията от коронавирус. Сезонът бе продължен през май и завърши в края на юни - близо месец преди последния кръг във Висшата лига. Преди седмица "Челси" игра финал за ФА Къп, който загуби с 1:2 от "Арсенал".