на живо

Базел "потопи" Лудогорец с 4:0 под дъжда на "Санкт Якоб Парк"

Козмин Моци се контузи и проблемите в защита проличаха

Базел постигна убедителна победа с 4:0 над Лудогорец на стадион "Сейнт Якоб Парк" в Швейцария. След първото полувреме гостите вече водеха с 2:0 в мача от Група "В" на на Шампионската лига. След почти час игра резултатът вече беше класически, а малко по-късно - 4:0. За домакините точен бе първо Емболо в 34-та минута, а после авансът удвои Гонзалес в 42-та. Във втората част Шкелзен Гаши вкара за 3:0. Малко след него и Марек Сухи се отчете, но останаха сериозни съмнения за игра с ръка. 

Представянето на разградчани не беше добро, макар да имаше моментни проблясъци в играта им, но резултатът е закономерен. Ключова роля за развоя на срещата изигра контузията на лидера в отбрана за Лудогорец – Козмин Моци. Той беше заменен принудително в началото на двубоя, което направи защитата на „орлите” изключително уязвима. Резултатът е разочароващ, с оглед амбициите на Лудогорец и развоя на предния двубой, но швейцарците бяха пределно мобилизирани и взеха своето с решителната си игра и добрите си отигравания.

Наставникът на разградския тим Георги Дерменджиев реши Фабио Ешпиньо да бъде партньор на капитана Светослав Дяков в центъра на терена. Абел Анисе остана на пейката. Най-вляво на защитата на разградчани бе Браян Ангуло, който замени Йордан Минев. Героят от победата с 1:0 над Базел в София бе наказан за двубоя тази вечер, но беше на трибуните.

В детайли

След напрегнат старт и за двата отбора, се стигна до опасно положение пред стража на българския шампион Владислав Стоянов в 6-та минута, но той се представи добре и спаси.

Малко по-късно след центриране на Марек Сухи от домакините, Моци трябваше да се намесва решаващо срещу Бреел Емболо. При сблъсъка защитникът на "орлите" получи контузия в бедрото, която въпреки героичните си опити да остане на терена на един крак и да довърши мача, доведе до смяната му в 21-та минута. В игра влезе Александър Александров.

Дани Абало изпусна чисто положение след центриране на Жуниор Кайсара отдясно. Испанецът не улучи вратата. В 28-та минута Михаил Александров стреля опасно, но вратарят на Базел спаси.

Базел откри резултата в 34-та минута с гол на детето-чудо Бреел Емболо. Нападателят излезе сам срещу Владислав Стоянов, след извеждащ пас от Фабиан Фрай, и не сгреши.

7 минути по-късно Базел отбеляза втори гол - близнак на първия. Отново Фрай пусна извеждащ пас над отбраната на „орлите”, но този път пред гола излезе Гонзалез, който запази самообладание и със силен удар удвои преднината на швейцарците.

До края на полувремето Лудогорец имаше шанс да намали дефицита си, но Михаил Александров пропусна да се разпише, след като излезе сам срещу вратаря.

Юнес Хамза се появи на полувремето на мястото на Роман Безяк. Лудогорец започна втората част добре, но натискът на разградчани бързо утихна, а Базел се активизира. 

В 51-та минута Гаши стреля застрашително от воле, но ударът му не беше точен. Малко по-късно Бреел Емболо опита късмета си от далеч, отново с удар от въздуха, но Владислав Стоянов внимаваше и спаси. В 59-та минута играчите на Базел, след страхотна комбинация, поведоха с три гола. Гаши реализира от близо след прострелно подаване от фланга, дело на Емболо.

След няколко минути отново Гаши имаше шанс да отбележи, но пропусна. Базел вкара четвърти гол в 65-та минута. След корнер и разбъркване в наказателното поле, Суки остана сам срещу вратаря и реализира.

За Лудогорец в игра се появи Абел Анисе, заменяйки Фабио Ешпиньо, но това не доведе до нищо съществено. Марселиньо натрупа няколко фала, което доведе до жълт картон за него в 84-та минута.

Джака застраши Владислав Стоянов с удар от границата на наказателното поле, но все пак не уцели вратата, и не се стигна до нищо по-опасно. После Емболо пропусна златен шанс да удвои головия си актив в края на мача, след като пропусна сам срещу вратаря. Владислав Стоянов излезе предвидливо и спаси ударът на нападателя.

БАЗЕЛ - ЛУДОГОРЕЦ 4:0

1:0 Емболо 34
2:0 Гонзалес 41
3:0 Гаша 59
4:0 Сухи 65

БАЗЕЛ: 1.Томаш Вацлик, 19.Бехранг Сафари, 17.Марек Сухи, 16.Фабиан Шер, 7.Лука Зуфи, 20.Фабиан Фрай (81 - Марсело Диас), 34.Таулант Джака, 33.Мохамед Елнени, 25. Дерлис Гонсалес (69 -Давиде Кала), 11.Шкелзен Гаши(73 - Maтиас Делгадо), 36. Бреел Емболо

ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 27.Козмин Моци(21 - Александър Александров), 16. Браян Ангуло, 8.Фабио Ешпиньо(63 - Абел Анисе), 18.Светослав Дяков, 17.Даниел Абало, 7.Михаил Александров, 84.Марселиньо, 9.Роман Безяк (46 - Юнес Хамза)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


В другия двубой от Група "В" Реал (Мадрид) постигна четвърта поредна победа - 1:0 срещу Ливърпул, и си гарантира участие в следващата фаза на турнира. Единственото попадение реализира Карим Бензема в 27-ата минута, а голямата звезда Кристиано Роналдо не успя да се разпише и да изравни головия рекорд на Раул в Шампионската лига. Стражът на Ливърпул Симон Миньоле на няколко пъти се намеси решаващо и спаси своя тим от по-тежко поражение. Мениджърът на мърсисайдци Брендън Роджърс пък изненада всички, като заложи на голяма част от резервите си.

В 27-ата минута Карим Бензема засече центриране на Марсело отляво и простреля вратаря Миньоле. До почивката Бензема и Роналдо пропуснаха да удвоят, а играчите на английския гранд не сътвориха нищо, което да притесни Икер Касияс.

Чак в 58-ата минута гостите Лалана получи на границата на наказателното поле и стреля по диагонала, но топката мина встрани от целта. След това Роналдо излезе в чиста позиция, но Коло Туре се хвърли и му попречи да се разпише. В 71-ата минута удар на Бейл срещна напречната греда.

Отборът на Ювентус запази реален шанс за класиране на 1/8-финал в Шампионската лига, след като надви Олимпиакос с 3:2 в домакинството си от Група "А". "Бианконерите" записаха втората си победа и се изравниха по точки с днешния си съперник.

Италианският тим поведе в 21-ата минута с гол на Андреа Пирло, но гостите направиха обрат чрез Алваро Ботиа в 24-ата и Ндинга в 61-ата минута. Ювентус обаче успя да се пребори за нов обрат. Първо в 65-ата минута Роберто си вкара автогол, а в 66-ата Погба направи 3:2. В добавеното време пък Артуро Видал пропусна и дузпа за домакините.

В крайна сметка "Старата госпожа" записа ценна победа и излезе на второто място в класирането с 6 точки, колкото има и Олимпиакос, но гръцкият тим е с по-лоша голова разлика.

Атлетико Мадрид победи с 2:0 Малмьо като гост в другия мач от Група "А" и направи решителна стъпка към класирането си за следващата фаза. Автори на попаденията станаха Коке и Раул Гарсия. Шампионът на Испания успя да се възползва по най-добрия начин от създадените си положения, без да допуска големи опасности пред вратата си, но и без да покаже кой знае каква игра.

През втората част домакините опитаха да сътворят нещо опасно, но отбраната на гостите действаше уверено. Почти до края на мача Атлетико не създаде нито една опасност пред вратата на Малмьо, но в 78-ата минута Хунафран центрира към наказателното поле, където топката бе избита от защитник, но попадна точно на крака на Раул Гарсия, който я прати в мрежата.

Атлетико събра актив от 9 точки от първите си четири мача и се нуждае само от точка в оставащите 2, за да си гарантира участие в следващата фаза. Малмьо пък остава с 3 точки и все още има надежда за класиране напред.

Арсенал изпусна цели 3 гола аванс у дома срещу Андерлехт и завърши 3:3 със съперника в мача им от четвъртия кръг на Група „D” в Шампионската лига. 


„Артилеристите” поведоха в 25-ата минута, когато Микел Артета се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Дани Уелбек. Четири минути по-късно Алексис Санчес удвои аванса на домакините. Той стреля от пряк свободен удар в стената, но при добавката не сгреши за 2:0. В 58-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн излъга бранителите на гостите и вкара за класическото 3:0.

При този резултат „топчиите” се отдръпнаха в защита. Белгийският гранд обаче взе своето от двубоя. Първо Антони Ванден Боре се разписа на два пъти - в 61-ата минута след пас на Кавая и в 73-ата минута от дузпа. В последната 90-а минута от редовното време Александар Митрович стаписа британците, оформяйки крайното 3:3. 

Арсенал остава втори със 7 точки и много добро шансове за прескачане на групата. Андерлехт е трети със само 2 точки.


Отборът на Монако загуби с 0:1 от Бенфика в мач от Група "С" на Шампионската лига. Единственото попадение падна в 82-ата минута и бе дело на Талиска. Българинът Димитър Бербатов не се появи в игра, тъй като все още лекува контузия. 

Победата върна Бенфика в играта за класиране към осминафиналите. След изиграните четири мача португалците са с четири точки, докато Монако има една повече. Лидер в групата е Байер (Леверкузен) с 9 т., който вече почти сигурно си осигури място в следващата фаза, след като тази вечер срази четвъртият Зенит в Русия.

Борусия (Дортмунд) вече е сигурен участник на 1/8-финал в Шампионската лига. Германският тим записа втори разгромен успех с 4:1 над Галатасарай и има пълен актив от точки в своята Група "D”.

Точни за успеха на домакините на "Сигнал Идуна Парк" бяха Марко Ройс в 39-ата, Сократис Папастатопулос в 56-ата, Чиро Имобиле в 74-ата и автогол на Семих Кая в 85-ата минута. За турският тим пък се разписа Хакан Балта в 70-ата минута.

Резултати и класиране

Група А

Ювентус – Олимпиакос 3:2 

Малмьо – Атлетико Мадрид 0:1

Класиране: 

1. Атлетико Мадрид 9 точки

2. Ювентус 6 точки

3. Олимпиакос 6 точки

4. Малмьо 3 точки

Група В

БАЗЕЛ – ЛУДОГОРЕЦ 3:0

Реал Мадрид – Ливърпул 1:0

Класиране: 

1. Реал Мадрид 12 точки

2. Базел 6 точки

3. Ливърпул 3 точки

4. ЛУДОГОРЕЦ 3 точки

Група С

Зенит – Байер Леверкузен 1:2

Бенфика – Монако 1:0

Класиране:

1. Байер Леверкузен 9 точки

2. Монако 5 точки

3. Зенит 4 точки

4. Бенфика 4 точки

Група D

Арсенал – Андерлехт 3:2

Борусия Дортмунд - Галатасарай 4:1 

Класиране: 

1. Борусия Дортмунд 12 точки

2. Арсенал 7 точки

3. Андерлехт 2 точки

4. Галатасарай 1 точка