на живо

Фирмино качи "Ливърпул" на световния връх (СНИМКИ)

Мърсисайдци спечелиха световното клубно първенство за първи път в историята си

Исторически триумф за "Ливърпул"! Мърсисайдци спечелиха за първи път в своята история трофея от световното клубно първенство. На финала в Катар европейският първенец победи с 1:0 носителя на Копа Либертадорес "Фламенго" след продължения, а в герой за тима на Юрген Клоп се превърна Роберто Фирмино с гол в 99-ата минута.

Бразилецът донесе победата на "червените" с попадение в добавеното време и на полуфинала срещу "Монтерей".

Снимка: Reuters

"Ливърпул" се превърна в първия тим от Англия, който в една година печели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство. Юрген Клоп пък е първият германец, който вдига трофея след Отмар Хицфелд. Освен това "Ливърпул" е вторият английски тим, след "Манчестър Юнайтед" през 2008 г., който триумфира в надпреварата.

За седма поредна година купата се печели от европейския шампион. 

Снимка: Reuters

Отборът на "Ливърпул" започна по-активно и наложи преса дълбоко в половината на бразилския шампион, а още в началните секунди на мача Роберто Фирмино изпусна стопроцентова ситуация, като стреля в аут, останал сам срещу вратаря. Малко след това Трент Алекзандър-Арнолд отправи плътен удар от разстояние, но топката премина на сантиметри от вратата.

Постепенно "Фламенго" изнесе топката в по-предни позиции и започна да създава опасности пред Алисон.

Второто полувреме отново стартира с натиск на "Ливърпул" и пропуск на Фирмино. В 47-ата минута бразилецът стреля технично, но топката се отби от гредата.

В 76-ата минута Мохамед Салах прати топката в мрежата, но попадението бе отменено заради засада, а в 86-а минута хубав далечен изстрел на Джордан Хендерсън бе спасен с една ръка от вратаря Диего Алвеш.

Най-дискусионната ситуация дойде в допълнителните минути на редовното време, когато Садио Мане бе повален от Рафиня, като реферът Абдулрахман Ал Джасим първоначално отсъди дузпа. След преразглеждане на ситуацията с ВАР, съдията отмени решението си и мачът влезе в продължения.

Снимка: Reuters

В 9-ата минута на първото продължение Фирмино получи пас от Мане, финтира защитник на "Фламенго" и прати топката в мрежата за 1:0.

Минута преди края на продълженията "Фламенго" получи своя златен шанс да изравни и да се стигне до дузпи, но Линкълн Корея дос Сантос стреля над вратата.