на живо

Холанд лети! Пробяга 60 м като за финал на световно по лека атлетика (ВИДЕО)

Норвежецът е с три десети по-бавен от рекорда на Крисчън Коулман

Холанд лети! Пробяга 60 м като за финал на световно по лека атлетика (ВИДЕО)

Едва ли вече има футболен фен, който да не е чувал името Арлинг Холанд. 19-годишният норвежец изгря на футболния небосклон още с дебюта си в Шампионската лига през септември с екипа на "РБ Залцбург" и оттогава лети много високо... заличавайки рекорд след рекорд.

Постиженията му са впечатляващи, а вече като играч на "Борусия" Дортмунд стана първият тийнейджър с 10 гола в един сезон в най-авторитетния клубен турнир. Той вкара и двете попадения за "жълто-черните" при победата с 2:1 над ПСЖ снощи, като междувременно изуми с изключителната си скорост.

В 14-ата минута след корнер, изпълнен от Неймар, домакините направиха бърза контраатака, завършила с удар в аут на Джейдън Санчо. При тази ситуация Холанд пробяга разстоянието от 60 метра за удивителните 6,64 секунди, което е едва с три десети по-бавно от рекордното постижение от 6,34 секунди на американския спринтьор Крисчън Коулман в Албакърки през 2018 година.

19-годишният норвежец е развил скорост от 36 км/ч, а според "Дейли мейл" резултатът му е достатъчен, за да го класира на финал на 60 метра на световно първенство по лека атлетика, съдейки от шампионата през 2018 година.