на живо

Реал уби мечтата на Лудогорец след 4:0

Марселиньо получи директен червен картон за игра с ръка

Лудогорец загуби от Реал (Мадрид) с 0:4 в мач от последния шести кръг на Група „В“ на Шампионска лига. Българският тим завърши на последно място в групата си с актив от 4 точки, но въпреки това остава в историята на родния футбол като първия отбор, спечелил точка в надпреварата. Реал е лидер в групата си с пълен актив от 18 точки след шест изиграни мача. Белият балет навъртя 19 поредни победи във всички турнири.

Ливърпул има 5 точки след реми 1:1 у дома с Базел. Англичаните продължават в Лига Европа, докато в Шампионската лига напред отиват първият Реал и вторият Базел.

В 19-та минута на днешния двубой на "Сантяго Бернабеу" "орлите" рано останаха с човек по-малко. Марселиньо получи директен червен картон, след като спря топката с ръка пред голлинията на вратата на Лудогорец. Френският рефер Клеман Тюрпен отсъди и дузпа за кралския тим. Зад топката застана Кристиано Роналдо и не сгреши за 1:0.

В 38-та минута Гарет Бейл удвои преднината на Реал. След корнер той скочи най-високо и с глава вкара втория във вратата на Владислав Стоянов. При резултат 2:0 двата тима се оттеглиха на почивката.

В 78-ата минута Арбелоа се ориентира най-добре в наказателното поле на българския шампион и отблизо направи резултата класически. Вратарят Стоянов реагира и извади топката, но в карйна сметка тя премина голлинията и попадението бе зачетено.

В 88-та минута резервата на европейския клубен шампион Медран също се разписа за 4:0. Мачът беше наблюдаван от над 60 000 зрители, сред които и над 2300 български фенове.

В детайли

Логично и очаквано, Реал беше отборът, който доминираше на терена. Изгонването на Марселиньо направи задачата на мадридчани още по-лесна. Лудогорец обаче излезе със самочувствие и запази сила на духа, въпреки очевидната доста по-висока класа на кралския клуб. Възпитаниците на Георги Дерменджиев затрудниха „белите” звезди нееднократно. Вратарят Владислав Стоянов често беше обект на директен обстрел и въпреки че допусна 4 гола, се изяви с някои добри намеси.

Мачът започна с размяна на бързи атаки. Първата по-опасна ситуация пред вратата на българския шампион възникна в 13-ата минута, когато Иско бе изведен в наказателното поле на Лудогорец, но Стоянов парира удара на испанеца. После Роналдо застраши вратата на разградчани, но след рикошет топката излезе в корнер. В 20-ата Марселиньо спаси с ръка от голлинията и бе изгонен с директен червен картон, а Кристиано Роналдо бе точен от бялата точка за 1:0.

По този начин португалецът изпревари Раул по попадения в Шампионската лига. Роналдо вече има 72 гола на сметката си, легендарният нападател на "Белия балет" е със 71, а лидерът Лионел Меси е със 74.

В 38-ата минута Гарет Бейл с глава вкара за 2:0 при поредния корнер. Нападателят на „орлите” Дани Абало пропусна добра възможност веднага след това, но стреля неточно, след като получи топката от корнер в наказателното поле на Реал. Двата тима се оттеглиха на почивката при 2 гола аванс за домакините.

През второто полувреме надмощието на Реал продължи. В рамките на няколко минути вратарят Владислав Стоянов беше затруднен от изстрел на Бейл, а после и на Чичарито, който прати кълбото на сантиметри покрай вратата. В 58-ата минута Светослав Дяков шутира силно, но стражът Кейлор Навас прояви завиден рефлекс и изби атрактивно с една ръка. В 73-ата минута Алваро Арбелоа уцели с глава напречната греда на вратата на Лудогорец след центриране на Роналдо.

В 80-та минута се случи неизбежното – След центриране от корнер топката беше свалена за Арбелоа, който стреля от близо, Владислав Стоянов се намеси, но спасяването му беше зад голлинията. Само 8 минути по-късно рикошет в крака на Абел Анисе позволи на Медран да се запише сред голмайсторите за Реал за крайното 4:0. Мачът е последен шанс за българския шампион да стигне до участие във фазата на елиминациите от Лига Европа.

Селекционерът на Белия балет Карло Анчелоти заложи на очакван състав. Големите звезди на "белите" Кристиано Роналдо и Гарет Бейл бяха титуляри. На върха на атаката вместо Карим Бензема се появи Хавиер Ернандес.

Испанецът Дани Абало водепе атаката на Лудогорец тази вечер. Той бе предпочетен от треньора Георги Дерменджиев пред другите две опции – Хамза и Кишада. Абало започна на върха на атаката и в домакинството срещу Ливърпул, като дори отбеляза гол. По крилата действаха Михаил Алесандров и Върджил Мисиджан.

"Орлите" трябваше да спечелят поне точка и да разчитат Базел да победи като гост Ливърпул, за да изпревари с точка англичаните в крайното подреждане в групата.


РЕАЛ (МАДРИД) - ЛУДОГОРЕЦ 4:0
1:0 Кристиано Роналдо (20-дузпа)
2:0 Гарет Бейл (38)
3:0 Алваро Арбелоа (80)
4:0 Медран (88)

Реал (Мадрид): Кейлор Навас,Алваро Арбелоа, Начо Фернандес, Рафаел Варан, Фабио Коентрао (60-Марсело), Асиер Ияраменди, Тони Кроос (60-Хесе Родригес), Иско, Гарет Бейл (83-Mедран), Хавиер Ернандес, Кристиано Роналдо 

Лудогорец: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Георги Терзиев, Козмин Моци, Йордан Минев, Фабио Ешпиньо (63-Абел Анисе), 18.Светослав Дяков, Михаил Александров (61-Вандерсон), Върджил Мисиджан (71-Жуниор Кишада), Марселиньо, Даниел Абало

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


В другия двубой от Група „В” Ливърпул не успя да победи у дома Базел. След реми 1:1 мърсисайдци завършиха трети в групата и отпаднаха от турнира, а напролет ще играят в Лига Европа. Базел пък се класира за 1/8-финалите. Английският гранд игра с човек по-малко, след като в  61-ата минута влезлият като резерва Лазар Маркович получи червен картон. 

Гостите изненадващо поведоха още с първото си сериозно положение. В 25-ата минута Фабиан Фрай стреля в далечния ъгъл до дясната греда за 0:1. В 43-ата минута Гаши вкара за втори път топката във вратата на Миньоле, но попадението бе отменено заради засада.

След почивката влезлият като резерва Маркович получи червен картон за нарушение срещу Сафари. В 81-ата минута Стивън Джерард отсрами Ливърпул, след като изравни след перфектен ъглов удар.


Монако
победи с 2:0 у дома Зенит (Санкт Петербург) и зае първото място в Група „С”. Димитър Бербатов и компания си осигуриха място в елиминационната фаза на Шампионската лига. Българският нападател обаче бе сменен принудително в 56-ата минута заради контузия.

Попаденията за домакините бяха дело на Абденур в 63-ата минута и Таварес Фабиньо в 89-ата. Загубата прати Зенит на трето място в крайното класиране и участие в Лига Европа.


Ювентус
и Атлетико (Мадрид) завършиха 0:0 в последния си мач от Група "А". Този резултат устройваше и двата тима, като "бианконерите" завършиха на второ място, а "дюшекчиите" спечелиха първата позиция. Атлетико е лидер с 13 точки, докато Юве е втори с 10 т.

Олимпиакос победи Малмьо с 4:2 в мач от Група „А“. Двата тима напускат надпреварата, но гърците ще продължат европейските си приключения в Лига Европа. Автори на попаденията за Олимпиакос бяха Давид Фустер, Алехандро Домингес, Костас Митрогул и Ибрахим Афелай. За Малмьо вкараха Симон Кроон и Маркус Росенберг.

Бенфика и Байер (Леверкузен) завършиха наравно 0:0 в мач от последния шести кръг на Група „С“. Двубоят беше без значение за португалците, които нямаха шансове да продължат напред, но Байерн спореше с Монако и Зенит за първата позиция. Нулевото равенство в Лисабон остави германците втори, а успехът на Димитър Бербатов и съотборниците му срещу многомилионната селекция на Зенит ги направи победители в групата.

Арсенал победи Галатасарай с 3:0 като гост в Група „D“. Лукас Подолски откри резултата за английския тим още в 3-ата минута. В 11-ата Аарън Рамзи удвои преднината на „артилеристите”. Крайното 3:0 оформи отново Рамзи, който бе точен в 29-ата минута. Арсенал се класира за осминафиналите на надпреварата, като завърши групата на второ място с актив от 13 точки. Галатасарай не успя да стигне и до Лига Европа, след като от шестте си мача успя да вземе само една точка.

Борусия (Дортмунд) и Андерлехт завършиха наравно 1:1 в мач от последния шести кръг на Група „D“ на Шампионска лига. Чиро Имобиле бе точен за домакините в 58-ата минута. Изравнителното попадение дойде в края на мача след гол на Александър Митрович.

Въпреки лошото си представяне в първенството на Германия, Борусия спечели групата си в Шампионска лига с актив от 13 точки. Андерлехт си осигури участие в Лига Европа с третото място и шест точки.