на живо

Кай Хаверц качи "Челси" на трона с първия си гол в Шампионската лига (ВИДЕО)

Втори трофей за "сините" в най-престижната клубна надпревара

Кай Хаверц качи "Челси" на трона с първия си гол в Шампионската лига (ВИДЕО)

"Челси" е новият носител на трофея в Шампионската лига. Лондонският тим победи "Манчестър Сити" с 1:0 на финала в Порто, игран пред повече от 16 000 зрители.

В герой за "сините" се превърна Кай Хаверц, който вкара дебютния си гол в най-престижната клубна надпревара.

"Челси" стъпва на европейския връх за втори път след 2012 г. "Манчестър Сити" пък пропусна да спечели турнира за първи път в историята си.

Снимка: Reuters

Срещата на "Ещадио до Драгао" започна вълнуващо, а още в 8-ата минута Рахим Стърлинг бе изведен отлично, но се засуети и Едуар Менди спаси вратата си. Менди се превърна в първия африкански вратар, който излиза като титуляр във финал за най-желания трофей в клубния футбол.

В 27-ата Кевин Де Бройне отново показа, че е безспорен майстор на подаванията. Белгиецът откри по прекрасен начин Фил Фоудън, но англичанинът бе блокиран от Антонио Рюдигер.

Снимка: Reuters

Три минути преди края на първото полувреме Кай Хаверц хвърли в екстаз съотборниците си, мениджъра си Томас Тухел и всички фенове на лондончани. Германският полузащитник се възползва от изнесената напред защита на "Сити" и след пас на Мейсън Маунт преодоля Едерсон, за да отбележи първия си гол в Шампионската лига.

Второто полувреме започна по ужасен начин за "гражданите". В 57-ата минута Рюдигер фаулира Де Бройне, който се контузи и не успя да продължи. Капитанът на "Сити" напусна терена със сълзи на очи.

Тимът на Пеп Гуардиола бе съвсем близо до изравняване в 73-ата минута, но влезлият като резерва Кристиан Пулишич пропусна отлична възможност. 

В последните минути "небесносините" направиха всичко по силите си да вкарат мача в продължения, но защитата на "Челси" бе непробиваема.

Снимка: Reuters

Миналия сезон Тухел загуби мача за трофея с ПСЖ, и само пет месеца след уволнението си от френския гранд, сега той ликува с "Челси".

Хосеп Гуардиола пък пропусна да се превърне в третия треньор с три отличия в надпреварата. Испанецът остава с две купи, спечелени с "Барселона".