на живо

Кралят е детрониран! "Атлетико" Мадрид ликува!

Най-силният европейски клубен турнир ще има нов шампион

"Атлетико" Мадрид детронира първенеца на Шампионската лига в последните два сезона - "Ливърпул"! Реваншът, игран пред пълния стадион "Анфийлд" в Англия, завърши с победа за гостите с 3:2. Испанският тим победи с 1:0 в първия мач.

Двата отбора изиграха спиращ дъха мач, който завърши с две продължения! 

В редовното време "Ливърпул" изглеждаше по-устремен към победата, а атаките пред вратата на Ян Облак бяха чести. В крайна сметка Джорджинио Вайналдум в 43-ата минута успя да зарадва публиката и да отбележи първи гол в мача след центриране на Окслейд-Чембърлейн.

Снимка: Reuters

Домакините продължиха да атакуват и да се опитват да си осигурят предимство, а Ян Облак трябваше да се намесва няколко пъти решаващо, за да не допусне гол.

В самия край на редовното време гол на "Атлетико", дело на Саул, беше преразгледан със системата VAR и отменен заради явна засада. Това наложи 22-ата на терена да играят две продължения по 15 минути. 

Снимка: Reuters

В тях "Ливърпул" първи отбеляза за 2:0 - Роберто Фирмино първо удари греда, а при добавката беше точен. 

И докато "Анфийлд" ликуваше, гостите направиха немислимото. Жоао Феликс подаде на Маркос Йоренте в 97-ата минута, а последният вкара за 2:1 - само 167 секунди след подновяването на играта.

Снимка: Reuters

И за да е още по-драматично отпадането на шампиона, Йоренте се разписа отново в добавеното време на първото продължение, а след това и Алваро Мората прати топката във вратата на Адриан.

За първи път под ръководството на Юрген Клоп "Ливърпул" не продължава напред в елиминация с два мача. В предишните 10 такива случая тимът успяваше да прескочи съперниците си. Това е и втори път, в който мърсисайдци, като действащи шампиони, отпадат на осминафинал. Това се случи и през 2006 г. - месеци след драматичния финал в Истанбул, когато триумфираха срещу "Милан".