на живо

Парижкият крал, който сложи Неймар и Мбапе в малкия си джоб

Случаят "Кингсли Коман"

Reuters

"Байерн" Мюнхен победи ПСЖ, но преди финала в Шампионската лига всички разговори и експертни анализи бяха насочени към звездните нападатели на двата тима. Оказа се обаче, че шоуто не бе на Неймар, Килиан Мбапе или Роберт Левандовски, а на "Кралят" Кингсли Коман.

Снимка: Reuters

Коман, който има осем шампионатни титли в осем сезона при мъжете, отбеляза единствения гол в мача за "Байерн"... и бе единственият щастлив парижанин в Лисабон.

"Чувството е невероятно. Много съм радостен, но също така съм тъжен заради Париж. Сърцето ме боли, въпреки че съм 100% баварец.", каза 24-годишният полузащитник.

Коман бе изненадата в стартовите 11 на Ханзи Флик. Той се появи вместо Иван Перишич на лявото крило.

Снимка: Reuters

"Наричат го Кралят около тренировъчната база. Той беше Кралят днес", коментира бившият играч на баварците Оуен Харгрийвс пред BT Sport.

Коман докосна топката само 38 пъти, но създаде достатъчно проблеми на десния краен защитник Тило Керер. "Нътмег" бе сред най-интересните моменти през първото полувреме на "Ещадио да Луж".

След почивката той изигра своята роля. Стана петият французин с гол във финала на Шампионската лига след Карим Бензема (2018), Зинедин Зидан (2002), Марсел Десаи (1994) и Базил Боли (1993). Първият, който бележи срещу френски тим.

"Вероятно най-после излиза от сянката на Франк Рибери и Ариен Робен. Кингсли има невероятен талант и тази вечер показа, че може и да бележи голове", каза след срещата Флик.

Има някаква странна симетрия в кариерата на Кингсли Коман и най-великия му момент, настъпил срещу клуба, в който се оформя като футболист. В книгата с рекордите на ПСЖ полузащитникът все още е най-младият играч с дебют в първия тим - на 16 години, 8 месеца и 4 дни.

Той печели два пъти Лига 1 с общо 39 минути на терена, тъй като два пъти влиза като резерва за парижани през сезони 2021/13 и 2013/14.

Осъществява трансфер в "Ювентус", с който печели титлата в Серия "А" през 2015/16. Играе само един мач през следващата кампания, а това не е достатъчно за златен медал. Отива в "Байерн" и триумфира в Бундеслигата в пет поредни сезона. Междувременно става световен шампион с Франция през 2018 г.

Въпреки 24-те си години може да се похвали с два германски дубъла, един италиански, а вече и с един требъл.

Дори Томас Тухел призна, че пускането на Коман от първата минута го е изненадало.

"Обсъждахме две промени, които могат да направят в "Байерн", но беше лека изненада за нас, че Коман започна мача. Перишич се справи много добре в предишните срещи.", коментира треньорът на френския шампион.

Снимка: Reuters

Бившият защитник на "Манчестър Юнайтед" Рио Фърдинанд също е повече от впечатлен: "Кингсли Коман си беше важно решение.... да го вкараш от нищото просто така. И той бе феноменален".

В ПСЖ похарчиха 1 милиард долара, за да осъществят мечтата си - трофей в Шампионската лига. Мечта, която им бе отнета от дългогодишния им фен и продукт на школата на парижани Кингсли Коман.

А дали в ПСЖ вече не съжаляват, че са го изпуснали?