на живо

"Лайпциг" разби "Тотнъм", за да достигне първи четвъртфинал в Шампионската лига

Германският тим продължава напред след общ резултат 4:0

"Лайпциг" разби "Тотнъм", за да достигне първи четвъртфинал в Шампионската лига

За първи път в своята история футболният "Лайпциг" ще играе на четвъртфинал в Шампионската лига! Това стана възможно, след като германският тим победи финалиста от миналия сезон - "Тотнъм" и в реванша. 

В първия мач между двата тима в Лондон гостите победиха с 1:0. Това им даде самочувствие за реванша и пред пълните трибуни в Германия, футболистите на "Лайпциг" вкараха три гола. Автор на два от тях стана капитанът Марсел Забицер, а в самия край Емил Форсберг също отбеляза.

Забицер откри резултата в 10-ата минута, след като шутира силно от границата на наказателното поле, а вратарят на "Тотнъм" Юго Лорис нямаше шанс да се намеси.

Снимка: Reuters

Пак Забицер се оказа в прегръдките на своите съотборници в 31-ата минута. Той засече с глава центриране на Анхелиньо. Лорис се опита да се намеси по-адекватно и хвана топката, но тя вече беше преминала голлинията с целия си обем.

Така Забицер се превърна в едва втория футболист, вкарал два гола в рамките на 21 минути на осминафинал в Шампионската лига. До момента единственият с такова постижение беше Гонсало Игуаин през 2018 г., когато играеше за "Интер". Интересното е, че аржентинецът постигна този голов успех също във вратата на "Тотнъм".

Иначе през първото полувреме беше отменен още един гол на "Лайпциг", дело на Тимо Вернер, тъй като футболистът беше в засада. 

Снимка: Reuters

Крайното 3:0 оформи Емил Форсберг в 87-ата минута. Шведът замени на терена именно Забицер секунди преди да вкара последното попадение в срещата.

На два пъти в мача трябваше да се намесва лекарският екип на "Лайпциг". Първо в 51-ата минута Норди Мукиеле беше ударен с топката и се строполи на земята. Наложи се той да бъде изнесен с носилка и заменен. В края пък Джафет Танганга от "Тотнъм" изблъска Упамекано, който падна, но след това се върна на терена. Съдията не отсъди дузпа.