на живо

"Сити" - "Челси" или осмият финал между отбори от една държава

Гледайте мача за трофея в Шампионската лига в събота (29 май) от 21 ч. по bTV Action

В събота (29 май) "Манчестър Сити" и "Челси" ще спорят за трофея в Шампионската лига. Английската битка ще бъде излъчена от 21 ч. на живо по bTV Action.

През последните няколко години доста често се случва отбори от една и съща държава да мерят сили за най-престижната купа в клубния футбол. Двубоят между "гражданите" и "сините" ще бъде осми между тимове от страна.

От изиграните до момента седем такива финала, в четири случая трофеят се печели от отбора, финиширал по-високо в класирането в местния шампионат.

С оглед наближаването на последния голям финал преди началото на европейското първенство по футбол, нека си припомним предишните седем срещи между тимове от една и съща държава.

"Реал" Мадрид - "Валенсия" 1999/2000 (3:0)

Първият финал за Европейската купа между местни съперници бе 11-ти за "Реал" и първи за "Валенсия". Липсата на опит в такива мачове при "прилепите" си проличава на "Стад дьо Франс". Воденият от Висенте дел Боске "Реал" взима аванс с гол на Фернандо Мориентес точно преди полувремето.

Ектор Купер не успява да извлече най-доброто от атакуващите си футболисти, които извеждат "Валенсия" до финала в Париж, и след втори гол на Стив Макманамън и трети на Раул "белите" триумфират с осмата си купа.

"Милан" - "Ювентус" 2002/2003 ("росонерите" печелят с 3:2 след дузпи)

Три от четирите полуфиналиста във въпросния сезон са от Италия. "Интер" не стига до битката за трофея на "Олд Трафорд" след загуба от градския си съперник "Милан".

"Росонери" и "бианконери" се познават твърде добре, не могат да се изненадат и финалът преминава в изпълнение на дузпи. Кларънс Зеедорф и Каха Каладзе пропускат за "Милан", но пък Давид Трезеге, Марсело Салайета и Паоло Монтеро са неточни за "Ювентус". След гол на Андрий Шевченко "росонерите" подпечатват шестия си триумф.

"Манчестър Юнайтед" - "Челси" 2007/2008 ("червените дяволи" печелят с 6:5 след дузпи)

Кристиано Роналдо извежда "Юнайтед" напред в резултата на финала в Москва, но Франк Лампард изравнява точно преди края на първото полувреме. В добавеното време "сините" губят Дидие Дрогба заради червен картон. Петер Чех спасява дузпата на Роналдо, давайки шанс на Джон Тери да короняса "Челси".

Вместо това обаче капитанът на лондончани се подхлъзва и нацелва греда. Едвин ван дер Сар отразява удара на Никола Анелка и връчва трофея на "Юнайтед".

"Байерн" Мюнхен - "Борусия" Дортмунд 2012/2013 (2:1)

"Байерн" печели Бундеслигата с аванс от 25 точки пред "Борусия" Дортмунд. Марио Манджукич открива резултата на стадион "Уембли" в Лондон в 60-ата минута, а след дузпа Илкай Гюндоган изравнява с първия гол, който баварците получават в турнира от 432 минути.

С късно попадение на Ариен Робен "Байерн" измъква победата над "жълто-черните", както и петия си трофей в надпреварата.

"Реал" Мадрид - "Атлетико" Мадрид 2013/2014 (4:1)

Седмица след първата титла на Испания от 1996 г. "Атлетико" на Диего Симеоне се насочва към върха в Шампионската лига. "Дюшекчиите" повеждат с 1:0 след гол на Диего Годин, но в третата минута на добавеното време Серхио Рамос изравнява.

Тимът на Карло Анчелоти се развихря и след попадения на Гарет Бейл, Марсело и Роналдо от дузпа, "Реал" вдига 10-ата си купа от най-силната клубна надпревара.

"Реал" Мадрид - "Атлетико" Мадрид 2015/2016 (1:1 в редовното време, "Реал" печели с 5:3 при дузпите)

Финалът в Милано отново оставя "Атлетико" с празни ръце. Серхио Рамос дава аванс на "Реал", а за съжаление на "рохибланкос" Антоан Гризман нацелва греда при изпълнение на дузпа. Яник Караско изравнява в 79-ата минута, и се стига до 11-метрови наказателни удари, при които отново ликуват "белите".

"Тотнъм" - "Ливърпул" 2018/2019 (0:2)

Мачът започва катастрофално за "шпорите". 30 секунди след началото на мача на "Уанда Метрополитано" в Мадрид, мърсисайдци получават дузпа за игра с ръка.

Мохамед Салах е безпогрешен от бялата точка. Резервата Дивок Ориги подпечатва успеха за "Ливърпул" - шести в надпреварата.