на живо

Манчестър Сити катастрофира срещу ЦСКА (Москва) (СНИМКИ И ВИДЕО)

Убедителни победи за Байерн и Барселона. Меси зравни рекорд

Getty Images/Guliver Photos

Отборът ЦСКА (Москва) направи страхотен мач като гост на Манчестър Сити и доминира над английския шампион с 2:1. Основната заслуга за победата на руския тим е на Сейду Думбия, който вкара и двете попадения, преди да бъде сменен от българина Георги Миланов.

За „армейците” точен бе единствено Яя Туре в 8-та минута. Като за капак, домакините доиграха двубоя от Група „Е” на Шампионската лига с 9 души. Фернандиньо беше изгонен след 2 жълти картона, а Яя Туре получи директен червен за грубо нарушение.

Байерн Мюнхен очаквано се справи като домакин на Рома в другия мач от групата. Голмайстори за баварците бяха Франк Рибери и Марио Гьотце. Барселона надви Аякс с 2:0 при гостуването си в Холандия. И двата гола бяха дело на Лионел Меси.

Гол на Едисон Кавани донесе победа на ПСЖ като домакин на АПОЕЛ (Никозия). Марибор и Челси не излъчиха победител и завършиха 1:1 в Група “G”. Спортинг победи Шалке 04 с 4:2. Порто взе 3-те точки при гостуването си на Атлетик Билбао след 2:0. Шахтьор (Донецк) не демонстрира гостоприемство и отупа БАТЕ Борисов с 5:0.

В детайли

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Английският шампион Манчестър Сити беше публично унижен при домакинството си на ЦСКА (Москва), а шансовете на „гражданите” да продължат напред в Шампионската лига вече са почти имагинерни. Насред „Етихад Стейдиъм” руският тим взе трите точки в мача от Група „Е” след 2:1, благодарение на 2 гола на Сейду Дубия. За да се преборят за второто място в групата, футболистите на Мануел Пелегрини трябва да победят задължително Байерн (Мюнхен) у дома и Рома като гост.

Срещата започна повече от трагично за домакините - с ранен гол във вратата на Джо Харт. Още във 2-ата минута Бибрас Натхо центрира от фаул, а Думбия надскочи защитата на Сити и оплете топката в мрежата. Първоначално „гражданите” направиха логичното - в 8-ата минута изравниха с гол на Яя Туре. После обаче като че ли паднаха духом.

Особено след като Думбия получи шанс отново да се разпише, заставайки очи в очи с Джо Харт, но прати топката встрани от вратата. Натискът на "гражданите" се усили, но за кратко. В 34-ата минута отбраната се провали и при поредната контраатака на ЦСКА Натхо подаде на Думбия, който с диагонален шут изведе гостите напред.

На почивката Пелегрини направи двойна смяна - Самир Насри и Фернандиньо замениха Йоветич и Хесус Навас. Тези рокади не постигнаха желания резултат, а тъкмо напротив. . В 70-ата минута Фернандиньо получи втори жълт картон и остави тима си с човек по-малко.

Междувременно в игра влезе и Георги Миланов, който смени голмайстора за ЦСКА Думбия. Изстрел на българина от фаул профуча на сантиметри от целта.

Джеко се размина с топката след центриране от корнер и не успя да изравни. Домакините се изнервиха, претендираха за втори жълт картон на Понтус Вернблом, но вмето него съдията наказа Сергей Игнашевич. В 82-ата минута трагедията за Сити стана безспорна. „Небесносините” останаха с 9 души, след като Яя Туре фаулира Шенников много грубо и гръцкият рефер Анастасиос Сидиропулос не се поколеба да го изгони.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Байерн (Мюнхен) отново безпроблемно срази Рома. След разгромната победа със 7:1 на "Олимпико" в Рим, сега баварците „пощадиха” италианците на "Алианц Арена" с 2:0. Байерн е лидер в класирането в Група „Е” с пълен актив от 12 точки. "Вълците" имат 4, с колкото е и ЦСКА (Москва). Английският шампион Манчестър Сити е в дъното с 2 точки.

В 21-ата минута Марио Гьотце бе близо до откриване на резултата в полза на домакините, но вратарят Лукаш Скорупски елиминира опасността, а секунди по-късно улови и опасен удар на Филип Лаам. В 38-та минута френският халф Франк Рибери даде извеждащ пас на Алаба. Младият австрийски национал нахлу в наказателното поле и отново намери Рибери, който с изпрати топката в мрежата за 1:0.

И през втората част стражът на Рома Скропулски продължи да бъде сериозно притесняван. Роберт Левандовски и Алаба имаха хубави възможности да се разпишат, но не ги реализираха.

В 64-ата минута тимът на селекционера Джосеп Гуардиола поведе с 2:0. Левандовски се измъкна от отбраната на италианците и центрира към Гьотце, който оплете мрежата зад Скорупски. До края и двата тима имаха шансове да отбележат, но резултатът остана непроменен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Отборът на Барселона със сигурност се класира за 1/8-финалите в Шампионската лига след победа с 2:0 като гост на Аякс в четвъртата си среща в Група "F". Лионел Меси отбеляза и двете попадения и вече има 71 в сметката си, колкото е натрупал и рекордьорът Раул. Португалецът Кристиано Роналдо е със 70 гола.

Тимът на Аякс игра от 71-ата минута с 10 души след като червен картон получи Жоел Велтман. Лидер в групата е Пари Сен Жермен с 10 точки, но Барселона има 9 и няма как каталунците да бъдат изместени от третия Аякс, който събра едва 2 т.

ПСЖ победи като домакин АПОЕЛ (Никозия) с 1:0. Единсон Кавани се разписа още в 1-ата минута. Френският гранд постигна трета победа в Шампионската лига и два кръга преди края на борбата в Група "F" се класира за осминафиналите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Спортинг (Лисабон) записа първа победа в групите на Шампионската лига след домакинско 4:2 над Шалке 04 и заплете сериозна интрига в Група "G". В другия мач Челси стигна само до 1:1 при визитата си на Марибор. Англичаните са на върха с 8 точки, следвани от германците с 5, португалците с 4 т, а словенците - с 3 точки.

В 17-та минута Слимани скочи за висока топка, но отклони кълбото в собствената си мрежа. Спортинг възстанови равенството в 26-ата минута, при след като Сар излъга Ралф Феерман за 1:1.

Португалците поведоха в 52-ата минута, благодарение на Жеферсон. Малко след това Чинеду Обаси пропусна уникален шанс да изравни от 3-4 метра. Надмощието на домакините беше илюстрирано с гол на Луиш Нани в 72-ата минута.

Две минути преди края Денис Аого се отчете, с което намали аванса на домакините. Слимани оформи крайното 4:2, след като се възползва от пролуки в защитата на Шалке.

Отборите на Марибор и Челси завършиха в Любляна наравно 1:1. С гол на Агим Ибраими в 50-ата минута домакините поведоха. В 73-ата Неманя Матич изравни резултата. В 86-ата минута Еден Азар пропусна дузпа за Челси.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отборът на Порто спечели с 2:0 гостуването си на Атлетик Билбао в среща от Група "Н". Джаксън Мартинес в 56-ата минута и Ясин Брахими в 73-та материализираха превъзходство на португалците.  През първата част от гостите създадоха много повече положения и дадоха заявка, че ще доминират в целия двубой. В 41-ата минута Порто получи дузпа след нарушение на Микел Баленсиага срещу Данило. Джаксън Мартинес обаче нацели гредата.

След близо час игра гостите откриха резултата. Брахими подаде на Джаксън Мартинес близо до голлинията, откъдето той не сбърка за 0:1. В 73-ата минута грешка на Горка Ираисос позволи на Брахими да остане сам срещу празната врата и да не се поколебае за 0:2. 

Атлетик Билбао има само точка от четирите си двубоя в Шампионската лига. "Рохибланкос" ще се борят за място в Лига Европа с тима на БАТЕ (Борисов).  

Шахтьор (Донецк) отново попиля БАТЕ Борисов. След като разбиха съперника си от Беларус със 7:0 преди 2 седмици, сега украинците не показаха милост и този път стигнаха до "скромното" 5:0

Дарио Сърна даде аванс на домакините в 19-ата минута. В края на първото полувреме Анри Кагуш от състава н БАТЕ Борисов получи червен картон и това направи почивката на тима от Беларус още по-напрегната. 

В 48-та минута Алекс Тейшейра получи топката в наказателното поле на гостите и удвои аванса на Шахтьор. Луиш Адриано първо в 58-ата минута направи класически от дузпа, а в 83-ата и в третата минута на добавеното време реализира още две попадения.

Шахтьор събра 8 точки и е втори в класирането в Група "Н", в която лидер е Порто с 10 точки. БАТЕ Борисов е трети с 3, а с една на дъното е Атлетик Билбао.

Група Е

Байерн Мюнхен – Рома 2:0

Манчестър Сити – ЦСКА Москва 1:2

Класиране: 

1. Байерн 12 т

2. Рома 4

3. ЦСКА Москва 4

4. Манчестър Сити 2

Група F

Аякс – Барселона 0:2 

ПСЖ – АПОЕЛ 1:0

Класиране:

1. ПСЖ 10 т

2. Барселона 9 3. Аякс 2

4. Апоел 1

Група G

Марибор – Челси 1:1 

Спортинг – Шалке 4:2 

Класиране

1. Челси 8 т

2. Шалке 5

3. Спортинг Лисабон 4

4. Марибор 3

Група Н

Атлетик Билбао – Порто 0:2 

Шахтьор Донецк – БАТЕ Борисов 5:0

Класиране: 

1. Порто 10 т

2. Шахтьор 8

3. БАТЕ 3

4. Атлетик Билбао 1