на живо

Недоволство на грандовете отложи промените в Шампионската лига

УЕФА измести гласуването на новия формат за 19 април

uefa.com

Силна опозиция и бунт на клубове срещу новия формат на Шампионската лига. Очакванията УЕФА да оповести промените в най-силния клубен турнир в света са осуетени засега заради недоволство на отборите и националните първенства.

УЕФА натисна спирачка на идеята си за нов формат на Шампионската лига, който влиза в сила от 2024 година. Планираното гласуване утре е отложено за 19 април. Причините - грандовете на Стария континент не могат да се разберат с евроцентралата за разпределението на средствата от турнира.

Те недоволстват и от въвеждането на два "уайлд карда" за участие на тези, които не са се класирали по стандартния ред. Освен това ръководителите на по-скромните първенства в Европа са ядосани от това, че де факто техните представители нямат шанс да играят в Шампионска лига.

Новият формат предлага увеличение на отборите от 32 на 36, което значително ще повиши броя мачове.

Груповата фаза ще бъде заменена от формат тип първенство, а първите 8 се класират за осминафиналите, други осем се определят от плейоф. Мнозина анализатори определят промените като "отчаян опит на УЕФА да осуети създаването на Суперлига, но за сметка на качеството на турнира".