на живо

Официално: Лисабон приема финалната осмица в Шампионската лига

Останалите четири реванша от осминафиналите ще бъдат на 7 и 8 август

Getty Images

Победителят в Шампионската лига ще бъде определен на 23 август в Лисабон, решиха от УЕФА. На видеоконференция на Изпълнителния комитет на централата днес бе решено португалската столица да приеме елиминационен турнир между осемте отбора, класирали се за 1/4-финалите. Срещите започват на 12 август.

Шампионската лига бе прекратена в средата на март заради пандемията от коронавирус, като четири сблъсъка от осминафиналите все още не са излъчили победител. 

Засега е ясно, че въпросните четири реванша ще са на 7 и 8 август, но тепърва ще се решава дали те да бъдат на неутрални терени, или отборите да домакинстват на своите стадиони, но без публика.

Остава да се изиграят мачовете "Манчестър Сити" - "Реал" Мадрид (2:1), "Байерн" - "Челси" (3:0), "Ювентус" - "Олимпик" Лион (0:1) и "Барселона" - "Наполи" (1:1). 

Снимка: Reuters

За четвъртфиналите вече се класираха ПСЖ, "Лайпциг", "Аталанта" и "Атлетико" Мадрид.

Четвъртфиналите и полуфиналите ще бъдат в една среща, като жребият ще бъде на 10 юли.

Лига Европа също ще приключи с финална осмица. Мачовете ще са в четири града в Германия - Кьолн, Дуисбург, Дюселдорф и Гелзенкирхен, като ще започнат от 10 август, а победителят ще стане ясен на 21 август. Останалите срещи от осминафиналите са насрочени за 5 и 6 август, а победителите в двубоите между "Интер" - "Хетафе" и "Севиля" - "Рома", чиито първи срещи също бяха отложени, ще бъдат определени в един мач.  

Снимка: Lap.bg

Всички мачове ще се провеждат при спазване на строг медицински протокол, който ще бъде разпространен до клубовете.

Провеждането на финален турнир води и до промени сред домакините на финалите за следващите сезони. Истанбул, който трябваше да приеме финалната среща през настоящия сезон ще бъде домакин през 2021 г. В следващите години финалите ще са в Санкт Петербург (2022), Мюнхен (2023) и Лондон (2024).

"Периодът, през който преминахме беше изключително труден за всички. Радвам се, че най-накрая можем да говорим за футбол и как да завършим успешно сезона в Шампионската лига", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Той добави, че всички мачове ще се играят без публика, като всяка страна в Европа сама решава кога и колко публика да допусне до стадионите.

"Засега нямаме план Б, това е схемата, по която работим. Следим ситуацията не седмица за седмица, а буквално всеки ден, така че сме готови да реагираме веднага", каза още Чеферин.

От УЕФА обявиха още, че 12-те града, които трябваше да приемат Евро 2020, ще запазят домакинството си за отложения шампионат за 2021 г. Баражите, които трябва да определят последните участници на първенството, ще бъдат на 8 октомври и 12 ноември.