на живо

Вдъхновеният "Лион" препречва пътя на безмилостната баварска машина

Гледайте полуфинала "Байерн" Мюнхен - "Олимпик" Лион от 21:30 ч. по bTV Action

Reuters

Отборите на "Байерн" Мюнхен и "Олимпик" Лион ще определят втория финалист в тазгодишното, по-странно издание на Шампионската лига. Довечера в Лисабон баварците ще опитат отново да покажат головото си надмощие, докато "хлапетата" ще направят всичко възможно, за да поднесат още една изненада, след като вече изхвърлиха от турнира фаворитите "Ювентус" и "Манчестър Сити".

Двубоят е от 22 ч., пряко по bTV Action. Коментарното ни студио започва половин час по-рано.

Германският шампион излиза като абсолютен фаворит срещу френския тим. На 1/4-финалите момчетата на Ханзи Флик размазаха с 8:2 "Барселона" и съвсем логично бяха обявени за сигурен шампион в турнира. "Хлапетата" на Руди Гарсия може и да са сочени за аутсайдери, но това по никакъв начин не ги притесни срещу звездите на "бианконерите" и "гражданите".

Снимка: Reuters

Не за първи път "Байерн" и "Олимпик" Лион се срещат на полуфинал в Шампионската лига. През 2010 година баварците продължиха напред с общ резултат 4:0, но след това загубиха финала от "Интер". До момента двата тима имат 6 мача помежду си, като балансът е 4 победи за германците и 2 за французите.

"Байерн" изравнява "Барса" с 12-и полуфинал в Шампионската лига, а повече има само "Реал Мадрид" - 13. Баварците обаче отпаднаха във всеки от последните 4 случая, когато стигаха до последното стъпало преди финала. При Пеп Гуардиола германският гранд бе елиминиран последователно от "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Атлетико" Мадрид през 2014, 2015 и 2016 година. През 2018-а отново "Реал" препречи пътя на баварската машина.

Снимка: Reuters

Тимът от Лион не е отстранявал германски отбор от 2005 година (3:0 и 7:2 срещу "Вердер"). 

Баварците нямат загуба в последните си 14 мача извън Мюнхен в ШЛ (11 победи и 3 равенства). В исторически план "Байерн" само веднъж е отпадал от французи във фаза на директни елиминации (0:3 и 2:0 срещу "Сент Етиен" за КЕШ през 1969 г.).

Победителят ще се изправи срещу ПСЖ на финала в Лисабон на 23 август (неделя).