на живо

Премиерът на Словения скочи на президента на УЕФА заради коронавируса

Тежки обвинения към Александър Чеферин

Reuters

Премиерът на Словения Янез Янша отправи изключително сериозни критики към сънародника си и президент на УЕФА Александър Чеферин.

Според Янша, европейската футболна централа носи огромна вина за разпространяването на COVID-19 поради факта, че мачовете от европейските клубни турнири бяха прекратени на по-късен етап. Премиерът визира най-вече срещата от 1/8-финалите в Шампионската лига между "Аталанта" и "Валенсия". Той дори си позволи да определи действията на УЕФА като "престъпни" и "безотговорни".

"Чеферин позволи да се играят мачовете между "Аталанта" и "Валенсия", както и други срещи в Европа през същите седмици. Не ги отмениха, защото са алчни за пари. Вижте какво последва в Италия и Испания. COVID-19 се разпространи в двете държави заради тези мачове, а след това и в останалата част на континента", обяви Янша.

"Ние словенците не сме имунизирани срещу тази болест. Това беше безотговорно и престъпно поведение от страна на Александър Чеферин и УЕФА. Интересуват се повече от парите, отколкото от здравето на хората. Докато европейската футболна централа е под неговото ръководство, той носи отговорност за нейните решения. Чеферин е престъпник. Световната здравна организация вече беше обявила пандемия преди изиграването на въпросните мачове. В резултат на неговото решение умряха десетки хиляди и още много ще починат от тази зараза", добави Янша.

bTV призовава: останете си вкъщи!